W trzecim epizodzie poznamy gorczycznika pospolitego – Barbarea officinalis. To żółtek z rodziny kapustowatych. Od innych podobnych gatunków wyróżnia się brakiem owłosienia. Występuje w wielu miejscach. W Jaworznie natrafiłem na niego nawet przy ulicy św. Barbary. Spore skupiska znajdują się na terenie, o który poszerzono Chrząstówkę. Poza terenami ruderalnymi pojawia się w miejscach podmokłych oraz na brzegach rzek.
W sztuce kulinarnej bywa stosowany jako dzika sałata lub rzeżucha zimowa. Spożywany na czczo w stanie surowym zabija pasożyty. W starożytnej Grecji był uważany za afrodyzjak. To działanie wciąż jest potwierdzane, ponieważ pobudza on spermatogenezę. Co do reszty szukajcie a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie