Reklama

Jadłodzielnia w Jaworznie rozchwytywana. 18 tys. osób z niej skorzystało

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
28/06/2023 14:41
Jadłodzielnia w Jaworznie to był genialny pomysł. 17 ton żywności uratowane, a 18 tysięcy osób skorzystało z tego miejsca.


Jadłodzielnia w Jaworznie została otwarta dokładnie 30 marca 2022 roku. Od tamtej pory minął rok i trzy miesiące i jak widać ten projekt, był bardzo w naszym mieście potrzebny.

W samym tylko 2022 roku udało się uratować 12 ton żywności, a od początku 2023 roku do końcówki czerwca, kolejne 5 ton jedzenia. Łącznie więc uratowano już 17 ton różnych pokarmów, z których skorzystało 18 tysięcy osób.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="293341"]


Ponadto wolontariuszki i wolontariusze, którzy przy projekcie działają, w 2022 roku pokonali 2 tysiące kilometrów, jeżdżąc po jedzenie, a od początku bieżącego roku jest to kolejne 1200 przejechanych kilometrów. Co ważne coraz więcej przedsiębiorców angażuje się w ten projekt. Najnowszym wsparciem jest franczyzobiorca sieci sklepów Żabka, którego sklep mieści się w Pawilonie 72 na Osiedlu Podłęże.

 
projektem przerósł nasze oczekiwania - mówi inicjatorka Edyta Lesiak
[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="293340"]

Żywność, jaka jest dostarczana do Jadłodzielni, jest różnorodna, ale najczęściej są to nabiały, kasze, makarony, warzywa, chleb i pieczywomówi ratownik żywności Damian Bańkowski. 

Wolontariusze zaangażowani w ten projekt są nim zachwyceni. Jak mówi wolontariuszka Agnieszka Biel-Proksapraca ratowników żywności polega na codziennym dostarczaniu jedzenia do Jadłodzielni.

Co ciekawe, bardzo często zdarza się, że grupy ludzi czekają na dostawę przed Jadłodzielnią, więc wolontariusze wielokrotnie nie zdążą nawet wyjąć jedzenia na półki, a ono już jest rozdane.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="293347"]


Takie inicjatywy są bardzo ważne nie tylko ze względu na możliwość pomagania innym ludziom, ale także na fakt, że każdego roku marnuje się 74 kilogramy jedzenia na osobę, a w Polsce każdego roku 4-osoba rodzina, poprzez zmarnowane jedzenie, traci 2600 złotych.

Żeby jednak wszystko mogło dalej tak dobrze funkcjonować, potrzebne jest wsparcie ludzi o dobrym sercu.

Pomysłodawczyni projektu Edyta Lesia wyznaje, żeFundacja i jej wolontariusze stają przed kolejnym wyzwaniem, jakim jest odświeżenie Jadłodzielni, wymalowanie półek, zakup środków ochrony indywidualne oraz nowego licznika, a także zwrot kosztów przejazdów ratowników żywności.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="293346"]


Dlatego wszystkie osoby o dużym sercu, które chciałyby wspomóc Fundacje, a także samą Jadłodzielnie mogą to zrobić, przelewając środki na konto Fundacji.


Nr Konta: 12 1020 2528 0000 0802 0572 9241
Przelew na telefon: 606-181-621


Od początku swojej działalności dzięki Jadlodzielni udało się uratować mnóstwo żywności i nakarmić jeszcze więcej osób. Mamy nadzieję, że podobnych projektów w Jaworznie będzie powstawać więcej.

[vc_facebook]

https://www.youtube.com/watch?v=iH28yZHJ7Gc

https://jaw.pl/2022/03/jadlodzielnia-w-jaworznie-otwarta/

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do