Nieodłącznym elementem przyjęcia weselnego jest wino musujące, które gości na stołach podczas eleganckiego toastu. Świetnie dopełnia również weselny tort, równoważąc słodycz wypieków. Na rynku znajdziesz różne rodzaje wina musującego, co może utrudnić wybór. Słodkie czy wytrawne bąbelki, różowe czy białe? Podpowiadamy, jak wybrać wino musujące na wesele, które zachwyci wszystkich gości.
Wybierając odpowiednie wina musujące na przyjęcie weselne, warto się skupić na trzech podstawowych rodzajach tego trunku:
Szampan – charakteryzuje się kwaskowatym posmakiem. Jego obecność na stołach podkreśli ekskluzywny charakter wesela. Jest to trunek wybierany na formalne i bardzo eleganckie przyjęcia.
Prosecco – to bąbelkowy napój, wywodzący się z włoskich winnic. Zachwyca subtelną teksturą i mocno owocowym smakiem, z wyczuwalnymi jabłkowymi i kwiatowymi nutami. Prosecco jest bardzo lubiane i uniwersalne. Sprawdzi się szczególnie podczas wesela plenerowego z uwagi na orzeźwiający charakter.
Cava – jest eleganckim trunkiem o owocowym posmaku z nutami cytrusów, powstającym przy użyciu metody szampańskiej. Napój ma delikatny kolor i wyróżnia się zrównoważonym smakiem, a także długo utrzymującymi się bąbelkami. Koneserzy doceniają jakość trunku, szczególnie w stosunku do ceny. Cava jest bowiem tańszym winem musującym od klasycznego francuskiego szampana, a równie efektownym i eleganckim.
Ostateczny wybór zależy więc od indywidualnych upodobań, ale też od charakteru i stylu przyjęcia. Najbardziej uniwersalnym wyborem wydaje się wino musujące typu cava, które uświetni eleganckie wesele bez zadęcia. Na przyjęcie o nieco luźniejszym charakterze możesz natomiast wybrać interesujące różowe prosecco, które powstaje ze szczepów glera z dodatkiem 10-15% pinot noir.
Wino musujące to trunek, który idealnie podkreśli wyjątkowość takich momentów wesela jak:
Toast powitalny – lekkie i orzeźwiające wino musujące zaostrzy apetyt gości przed daniem głównym. Wznoszenie kieliszków za zdrowie i szczęście Pary Młodej jest też ważnym elementem tradycji. Na pierwszy toast sprawdzi się trunek wytrawny lub półwytrawny, niezbyt słodki i taki, który pasuje do przystawek. Na toast musisz liczyć jedną butelkę na około 7 osób.
Uroczysty obiad – wino musujące możesz podać również do obiadu. Napój ten doskonale komponuje się z takimi daniami jak owoce morza i ryby, potrawy na bazie drobiu, sałatki, sery i różnego rodzaju przekąski.
Tort – kulminacyjnym punktem każdego wesela jest podanie tortu. W tym czasie również następuje toast, a do kieliszków gości jest rozlewane wino musujące. Koniecznie powinno być to wino półsłodkie, które harmonizuje z deserami.
Smak wina musującego, które uświetni Twoje wesele, zapamiętasz na długo. Aromat i posmak bąbelków na języku już zawsze będą przywoływać miłe wspomnienia. Już dziś wybierz odpowiedni trunek, który podasz gościom tego wyjątkowego dnia.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie