
Szeroki wybór kolagenów do picia różnych marek przyprawia Cię o zawrót głowy? Warto znać kilka kluczowych kryteriów, które ułatwiają selekcję bezpiecznego i skutecznego suplementu diety. Dowiedz się, na co zwracać uwagę podczas wyboru kolagenu, by nie przepłacać i uzyskać jak najlepsze efekty. W tym artykule wymieniamy 5 przydatnych wskazówek.
Źródło i typ kolagenu do picia, choć najczęściej wspominane w reklamach, to sprawy drugorzędne. Najważniejsze jest to, jakiej obróbce poddano kolagen i jaka jest jego masa cząsteczkowa (wyrażana w jednostkach o nazwie daltony).
Kolagen naturalnie występujący w żywności charakteryzuje się stosunkowo dużymi cząsteczkami (o wielkości 100-300 kilodaltonów). Ze względu na to utrudnione jest jego przenikanie przez ścianę jelita. W rezultacie kolagen np. z żelatyny wchłania się do organizmu zaledwie w 3-4%.
Na szczęście z pomocą przychodzą suplementy diety. Szczególnie warty uwagi jest kolagen do picia hydrolizowany, czyli poddany specjalnej obróbce enzymatycznej. Dzięki niej większe cząsteczki kolagenu można podzielić na małe peptydy kolagenowe o wielkości 1-10 kilodaltonów.
Badania wskazują na to, że granica przepuszczalności jelita to 5000 daltonów. Dlatego warto szukać kolagenu do picia, którego producent informuje, że wielkość cząsteczek jest niższa, np. 3500 daltonów. Taki kolagen może wchłaniać się do krwioobiegu nawet w ponad 90%!
Dostarczając organizmowi więcej kolagenu, możesz uzyskać szybsze i bardziej widoczne rezultaty suplementacji. Dotyczy to przykładowo poprawy ruchomości stawów czy zmniejszenia widoczności zmarszczek na skórze. Dla większości osób bezpieczna, dzienna dawka kolagenu może wynosić do 10-15 g.
Aktualnie najczęściej spotykane w suplementach diety dobowe dawki kolagenu wynoszą ok. 5 g. Takie produkty również mogą być skuteczne, o ile ich działanie potwierdzono w badaniach. Lepiej unikać preparatów, których producent w ogóle nie informuje o zawartości kolagenu – prawdopodobnie jest go bardzo mało.
Pamiętaj o tym, by nie przekraczać dawkowania zaleconego przez producenta wybranego przez Ciebie suplementu diety. Poza kolagenem zwykle zawiera on także inne składniki, które w nadmiarze mogą być niekorzystne dla zdrowia.
Najbardziej wiarygodne zapewnienie co do skuteczności kolagenu do picia stanowią wyniki badań klinicznych. Najczęściej badania dotyczą głównego surowca suplementu diety, czyli samego hydrolizatu kolagenu. Popularne surowce wykorzystywane w wielu kolagenach do picia, które przebadano klinicznie, to m.in. Verisol, Seagarden Nutricoll, Peptan F oraz Naticol.
Większość kolagenów do picia zawiera dodatkowe składniki wspierające prawidłową syntezę kolagenu w organizmie. Ich dobór najczęściej różni się zależnie od tego, czy mamy do czynienia z tzw. kolagenem urodowym, czy kolagenem na stawy.
W kolagenach urodowych najczęściej pojawiają się antyoksydanty, np. ekstrakty roślinne standaryzowane na zawartość witaminy C, biotyna wspierająca wzrost włosów i krzemionka wzmacniająca płytkę paznokciową
Kolagen na stawy częściej zawiera inne składniki naturalnie występujące w chrząstce stawowej, takie jak glukozamina, chondroityna i kwas hialuronowy. Dodatkowo skład takiego suplementu diety powinien uwzględniać substancje o właściwościach przeciwzapalnych, np. siarkę organiczną MSM albo ekstrakt z żywicy kadzidłowca.
Suplementy diety nie działają doraźnie – aby przyniosły widoczne i odczuwalne rezultaty, wymagają systematycznego stosowania przez dłuższy okres czasu. W przypadku kolagenu do picia mowa o co najmniej 3 miesiącach suplementacji. Regularne przyjmowanie kolagenu z pewnością ułatwia wybór produktu, którego smak Ci odpowiada.
Do Twojego wyboru pozostają kolageny do picia o naturalnym smaku, warianty bezsmakowe, a także z dodatkiem soków owocowych lub aromatyzowane. Część z nich zawiera naturalnie występujące cukry, a inne bazują na niskokalorycznych słodzikach.
Najpopularniejsze kolageny do picia występują w różnych smakach, np. jabłkowym, grejpfrutowym, mango-marakuja, gruszkowym czy kakao.
Najlepszy kolagen do picia to taki, który ma formę łatwo przyswajalnego hydrolizatu. Powinien mieć masę cząsteczkową poniżej 5000 daltonów, ponieważ taki wchłania się do krwioobiegu w ponad 90%. Wybierz kolagen o dawce dobowej, której skuteczność potwierdzają badania kliniczne. Zwróć uwagę także na składniki dodatkowe, które pomogą Ci osiągnąć określony cel suplementacyjny, np. poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Na koniec wybierz wariant smakowy kolagenu, który najbardziej Ci odpowiada.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie