
Dzisiaj Tłusty Czwartek. Wszyscy bezkarnie oddają się pałaszowaniu pączków i chrustu, dostarczając swoim biednym organizmom setki dodatkowych kalorii. Dzisiaj wszystko wolno. Co tam, jutro spalimy. Mamy dla Was jedyny taki przepis na faworki babci Steni, najprawdopodobniej już z lat 70-tych.
Przepis :
6 żółtek, 2 szklanki mąki, szklanka kwaśnej śmietany, kieliszek wódki, łyżka masła, trochę startej skórki z cytryny, odrobina cukru, 50 dag smalcu, kieliszek spirytusu, 15 dag cukru pudru, cukier waniliowy.
Z żółtek, mąki, śmietany, masła, dodaję też skórkę z cytryny i wódkę zagniatam ciasto jak na pierogi (musi być pulchne) . Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodaję mąkę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam długie paski, przecinam wzdłuż i przewijam. Smażę na złoty kolor we wrzącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Wyjmuję na bibułę. Gdy chrust obcieknie z tłuszczu, posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Jak mówi wnuczka Michalinka babci chrust jest najsmaczniejszy.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.