
To co wyróżnia wigilijny stół od typowej kolacji to obfite ilości różnych potraw. Tradycja nakazuje między innymi by nie brakło ryby. Jednak co w praktyce jaworznianie stawiają na stołach wigilijnych?
Wigilia to wyjątkowy czas, a jednym z jej nieodłącznych elementów jest uroczysta kolacja, która różni się od codziennych posiłków nie tylko atmosferą, ale także ilością i różnorodnością potraw. Tradycja podpowiada, by na stole nie zabrakło ryby, barszczu czy innych klasycznych dań. A co faktycznie pojawia się na wigilijnych stołach w Jaworznie?
Jaworznianie są wierni tradycji, co potwierdzają ich odpowiedzi. Na pytanie o ulubione wigilijne potrawy niemal wszyscy wskazują na barszcz z uszkami jako jedno z głównych dań. Jednak równie często wspomina się o zupie grzybowej, która w niektórych domach stanowi alternatywę dla barszczu. Również karp może znaleźć różne zastępniki, w końcu nie każdy musi lubić akurat tę rybę.
Czy na Waszym wigilijnym stole królują klasyczne dania, czy może macie swoje unikatowe propozycje? Podzielcie się w komentarzach swoimi pomysłami i inspiracjami na świąteczne potrawy – może zainspirujecie innych!
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie