Reklama

Witaminy na jesień w owocach - gdzie ich szukać

AWAP
05/11/2019 11:01
Jak ważne są witaminy w diecie człowieka, nie trzeba nikogo przekonywać. Co, jednak jeśli nie chcemy brać tabletek? Odpowiedź jest bardzo prosta i pewnie już ją znacie, wystarczy sięgnąć po odpowiednie owoce i warzywa. Zwłaszcza jesienną porą, kiedy szczególnie potrzebujemy wzmocnić organizm.

Najważniejsze witaminy


Witaminy odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów biologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Pośród nich na szczególną uwagę zasługują witaminy odpowiedzialne za rozwój kości, mięśni, prawidłowy wzrok oraz zdolność do koncentracji. Większość witamin nie jesteśmy sami zsyntetyzować w naszym organizmie, ale tu z pomocą przychodzą nam owoce i warzywa bogate w takie związki. Dlatego też, jeśli czynnie uprawiamy sport, należy pamiętać, iż obuwie sportowe i nawodnienie to nie wszystko - jeśli nie zapewnimy odpowiedniej ilości witamin, nasze wysiłki z pewnością nie przyniosą zamierzonych rezultatów.


Owoce - bogactwo witamin


Jabłko - jest to owoc łatwo dostępny w Polsce, a przy tym nie jest drogi. Dlatego też warto sięgać po niego przez cały rok. Jabłka posiadają w swoim składzie dużo błonnika rozpuszczalnego - pektyny, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, witaminy C, A, E, K oraz ryboflawinę, niacynę, oraz kwas foliowy.


Morele - słodkie, żółte owoce pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę nerek. Dodatkowo są bogatym źródłem potasu, fosforu, witaminy B, C, PP oraz błonnika pokarmowego.


Awokado - Ten egzotyczny owoc pochodzi z dalekich upraw, jednakże nie powinien być dyskryminowany z tego powodu! Awokado w swoim składzie posiada dużo odżywczych i zdrowych kwasów tłuszczowych oraz likopen, potas, luteinę oraz witaminy C, E, A. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów witaminy dużo lepiej i szybciej się wchłaniają.


Banan - jest to cenne źródło potasu - w szczególności dla osób, które zażywają lekarstwa z efektem ubocznym obniżającym jego ilość. Dodatkowo można w nich znaleźć fosfor, magnez i wapń oraz witaminy A, C, E, K.


Kiwi - choć jego cierpki smak może niektórych zniechęcić, to jednak nie powinniśmy z niego rezygnować! Kiwi to bogactwo witaminy C oraz A. W jego składzie występuje również wapń, magnez oraz żelazo.


Ananas - A, C, B1, B2, B6 - to tylko niektóre z witamin w składzie tego słodkiego owocu. Jeśli potrzebujemy dodatkowej dawki minerałów, ananas zapewni nam kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo oraz fosfor.


Najbardziej wartościowe są świeże owoce jedzone na surowo lub w postaci soków - bardzo dużo przepisów znajdziemy w internecie, zarówno na takie dodające energii koktajle, jak i poprawiające koncentrację przed ważnym egzaminem lub nauką. Nie zapominajmy również o zbawiennym wpływie witamin i minerałów na wzmocnienie odporności organizmu na chłodniejsze dni, dzięki nim możemy zapomnieć o katarze i przeziębieniach jesienią i zimą.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do