Reklama

Właściwości wątróbki - czy ona jest zdrowa?

AWAP
08/01/2020 22:15
Wątróbka stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także łatwo przyswajalnego biała. To doskonała alternatywa dla m.in. drobiu, ponieważ jest o wiele tańsza. Posiłek z nią w roli głównej można szybko urządzić. Jakie są jeszcze właściwości wątróbki i czy ona jest zdrowa?

Wątróbka – bogate źródło witamin i minerałów


Nie ma najmniejszej wątpliwości, że wątróbka to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej żelazo. Co ciekawie, w 100 gramach wątróbki drobiowej jest aż 20 razy więcej żelaza niż w piersi z kurczaka. Braki tego minerału, powodują anemię. Żelazo odpowiada bowiem za wytwarzanie hemoglobiny. Ta z kolei, przy pomocy czerwonych krwinek, transportuje tlen do komórek ciała.

Dlatego jedzenie wątróbki to doskonałe rozwiązanie przy niedokrwistości. Wątróbka stanowi także doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym b12, b2,B3 oraz B9 – kwasu foliowego. B12 zapobiega w powstawaniu anemii, a także dba o układ nerwowy. B3, czyli niacyna, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Natomiast B2 bierze udział w procesie metabolizmu, reguluje odporność i wpływa korzystnie na wzrok. Oprócz nich w wątróbce występuje witamina A,D oraz K.

Jeżeli szukacie więcej informacji o właściwościach wątróbki to koniecznie przeczytajcie ten artykuł https://citymag.pl/czy-watrobka-jest-zdrowa-zalety-wady/.

Wątróbka – źródło przyswajalnego białka


Wątróbka bardzo często znajduje się w menu osób uprawiających sport. Stanowi bowiem źródło dobrze przyswajalnego biała, przy stosunkowo niskiej cenie. Zawartość można porównać do ilości białka, znajdującego się w drobiu. W związku z tym, jest idealna dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej.  Co więcej, witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na nadbudowę włókien mięśniowych oraz regenerację powysiłkową. To kolejna zaleta, którą cenią sobie osoby ćwiczące.

Warto dodać, że źródłem białka jest zarówno wątróbka wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa. Dlatego można wybrać ulubioną. Warto ją gotować lub prażyć w sosie własnym. Wtedy jest najzdrowsza.

Właściwości wątróbki – czy jest zdrowa?


Wątróbka bez wątpienia jest zdrowa, a do tego tania. Dzięki niej można  niedrogo uzupełnić niedobory m.in. żelaza czy witamin z grupy B. Doskonale sprawdzi się u osób aktywnych fizycznie, dzięki temu, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka.  Co więcej, do roli wątróbki należy również neutralizowanie toksyn, gromadzących się w naszym organizmie. Podsumowując, jej najważniejsze właściwości to:

Bogate źródło witamin z grupy B,
Wysoka zawartość witaminy A,
Bogate źródło żelaza,
Źródło minerałów,
Źródło wysokiej jakości dobrze przyswajalnego białka
Przyswajalna forma żelaza,
Źródło pierwiastków takich jak miedź, cynk i chrom,
Uczestniczy w procesie regeneracji powysiłkowej.

Artykuł powstał ze wsparciem merytorycznym portalu lifestyle CityMag.pl.

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama