Reklama

Właściwości wątróbki - czy ona jest zdrowa?

AWAP
08/01/2020 22:15
Wątróbka stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także łatwo przyswajalnego biała. To doskonała alternatywa dla m.in. drobiu, ponieważ jest o wiele tańsza. Posiłek z nią w roli głównej można szybko urządzić. Jakie są jeszcze właściwości wątróbki i czy ona jest zdrowa?

Wątróbka – bogate źródło witamin i minerałów


Nie ma najmniejszej wątpliwości, że wątróbka to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej żelazo. Co ciekawie, w 100 gramach wątróbki drobiowej jest aż 20 razy więcej żelaza niż w piersi z kurczaka. Braki tego minerału, powodują anemię. Żelazo odpowiada bowiem za wytwarzanie hemoglobiny. Ta z kolei, przy pomocy czerwonych krwinek, transportuje tlen do komórek ciała.

Dlatego jedzenie wątróbki to doskonałe rozwiązanie przy niedokrwistości. Wątróbka stanowi także doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym b12, b2,B3 oraz B9 – kwasu foliowego. B12 zapobiega w powstawaniu anemii, a także dba o układ nerwowy. B3, czyli niacyna, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Natomiast B2 bierze udział w procesie metabolizmu, reguluje odporność i wpływa korzystnie na wzrok. Oprócz nich w wątróbce występuje witamina A,D oraz K.

Jeżeli szukacie więcej informacji o właściwościach wątróbki to koniecznie przeczytajcie ten artykuł https://citymag.pl/czy-watrobka-jest-zdrowa-zalety-wady/.

Wątróbka – źródło przyswajalnego białka


Wątróbka bardzo często znajduje się w menu osób uprawiających sport. Stanowi bowiem źródło dobrze przyswajalnego biała, przy stosunkowo niskiej cenie. Zawartość można porównać do ilości białka, znajdującego się w drobiu. W związku z tym, jest idealna dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej.  Co więcej, witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na nadbudowę włókien mięśniowych oraz regenerację powysiłkową. To kolejna zaleta, którą cenią sobie osoby ćwiczące.

Warto dodać, że źródłem białka jest zarówno wątróbka wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa. Dlatego można wybrać ulubioną. Warto ją gotować lub prażyć w sosie własnym. Wtedy jest najzdrowsza.

Właściwości wątróbki – czy jest zdrowa?


Wątróbka bez wątpienia jest zdrowa, a do tego tania. Dzięki niej można  niedrogo uzupełnić niedobory m.in. żelaza czy witamin z grupy B. Doskonale sprawdzi się u osób aktywnych fizycznie, dzięki temu, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka.  Co więcej, do roli wątróbki należy również neutralizowanie toksyn, gromadzących się w naszym organizmie. Podsumowując, jej najważniejsze właściwości to:

Bogate źródło witamin z grupy B,
Wysoka zawartość witaminy A,
Bogate źródło żelaza,
Źródło minerałów,
Źródło wysokiej jakości dobrze przyswajalnego białka
Przyswajalna forma żelaza,
Źródło pierwiastków takich jak miedź, cynk i chrom,
Uczestniczy w procesie regeneracji powysiłkowej.

Artykuł powstał ze wsparciem merytorycznym portalu lifestyle CityMag.pl.

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do