Reklama

Burak cukrowy - Gdzie się go uprawia?

AWAP
07/05/2019 13:51
Burak cukrowy to odmiana buraka zwyczajnego z rodziny komosowatych. Jest to cukrodajna roślina przemysłowa. Na świecie stanowi drugie źródło cukru (24% światowej produkcji). Nad burakiem uplasowała się trzcina cukrowa.

Charakterystyka buraka cukrowego


Burak cukrowy jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku roślina wypuszcza długi korzeń, będący magazynem pokarmów, które są pobierane z ziemi. Na korzeniu znajdują się tzw. włośniki, które są odpowiedzialne za pobieranie składników pokarmowych z gleby. Dopiero w drugim roku wydaje nasienie.


Przeczytaj artykuł: Nawozy Dolistne, który wybrać? 


Prawidłowo rozwinięty burak cukrowy (korzeń) powinien przybrać postać wrzecionowatą, zwężającą się ku dołowi. Z reguły więc korzeń ma kształt stożka. Jego masa zazwyczaj wynosi 0,5 – 1 kg. Cechą charakterystyczną jest duża zawartość sacharozy. Korzeń buraka cukrowego może być:



niskocukrowy (17% zawartości cukru),
średniocukrowy (18 – 19% zawartości cukru),
wysokocukrowy (19 – 21% zawartości cukru).

Korzenie o wysokiej zawartości sacharozy przeznaczane są na cukier buraczany, nazywany cukrem spożywczym. Na rynku dostępny jest zarówno cukier biały (konsumpcyjny), jak i rafinowany. Korzenie o niskiej zawartości sacharozy oraz liście buraka cukrowego (bogate w białko, wodę, tłuszcze)  najczęściej wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Z melasy, która jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru spożywczego, otrzymuje się różnorodne produkty chemiczne, w tym kwas cytrynowy i glicerynę. 


Średni plon korzeni buraków cukrowych szacuje się na 40 t/ha. W niektórych przypadkach plon może dojść nawet do 100 t/ha. Roślina uprawiana jest głównie:



w północno-wschodniej Francji,
w południowych Niemczech,
w Rosji (zwłaszcza w pasie czarnoziemów oraz gleb brunatnych europejskiej części kraju),
na Ukrainie,
w północnych Włoszech,
w krajach Beneluxu,
w Portugalii,
w Szwajcarii,
w Chile,
w Austrii,
w Wielkiej Brytanii,
w Kanadzie,
w Czechach,
w USA,
w Turcji,
w Japonii.

W Polsce buraki cukrowe uprawiane są:



na Nizinie Śląskiej,
na Kujawach,
na Żuławach Wiślanych,
na Wyżynie Lubelskiej,
w Wielkopolsce.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do