Reklama

Garcinia cambogia – właściwości i zastosowanie

AWAP
28/06/2019 14:02

Garcinia cambogia (mangostan kambodżański) to roślina, która naturalnie występuje na terenach południowo-wschodniej Azji. Według legendy, jej owoców skosztował kiedyś sam Budda. Gdy odkrył ich wspaniały smak i dobroczynne działanie zdrowotne, podobno pobłogosławił drzewo, na którym rosły - mangostan zaś wkrótce stał się nie tylko popularnym źródłem pokarmu, ale również naturalnych substancji leczniczych.



Pochodzenie i zastosowanie Garcinia cambogia



Wartości odżywcze


Wpływ na organizm człowieka



W jakiej postaci można kupić Garcinia cambogia?



Możliwe skutki uboczne




Pochodzenie i zastosowanie Garcinia cambogia


Mangostan jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z południowo-wschodniej Azji. Obecnie występuje w strefie tropikalnej w wielu rejonach świata - między innymi na Hawajach, w Brazylii czy Indonezji. Jest dość trudny w uprawie, ponieważ niełatwo go rozmnożyć, drzewo po raz pierwszy owocuje dopiero po dziesięciu latach od wykiełkowania, a sadzonki giną już w temperaturze 7°C. Owoce mangostanu są cenionym przysmakiem, a wyciąg ze skórki oraz szypułek jest wykorzystywany w medycynie tradycyjnej i suplementach diety. Z owoców sporządza się także różnego rodzaju dżemy, soki, syropy oraz inne przetwory. Spośród wielu gatunków mangostanu, w zastosowaniu medycznym wykorzystuje się przede wszystkim dwa: mangostan właściwy (Garcinia mangostana) oraz mangostan kambodżański (Garcinia Cambogia, tamaryndowiec malabarski).



Wartości odżywcze


Mangostan, podobnie jak inne warzywa i owoce, składa się przede wszystkim z wody. Oprócz tego zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz cukrów prostych (takich jak glukoza czy fruktoza), które stanowią główne źródłem energii pochodzącej ze spożycia owocu. Są to między innymi przeciwutleniacze, polifenole, garbniki i alfa- oraz gamma- mangostyna (które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze) oraz witamina A, C i witaminy z grupy B (przede wszystkim tiamina oraz ryboflawina). Skoncentrowany wyciąg z owoców i szypułek mangostanu jest cenionym składnikiem w wielu suplementach diety i środkach na odchudzanie (ze względu na zawartość kwasu hydroksycytrynowego, który hamuje apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu). Owoce mangostanu zawierają też wiele innych cennych składników - między innymi mikro- i makroelementów.



Wpływ na organizm człowieka


W Azji wyciąg ze skórki, szypułek i owoców mangostanu jest od lat wykorzystywany w medycynie tradycyjnej jako środek antybakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny i przeciwwirusowy - między innymi w formie maści wspomagającej gojenie się ran i chroniącej przed zakażeniem. W większych dawkach wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Badania nad leczniczymi substancjami zawartymi w owocach, szypułkach i skórce mangostanu z gatunku Garcinia cambogia wciąż trwają, a naukowcy odkrywają coraz więcej cennych składników zawartych w tej roślinie. Jest ona między innymi cenionym źródłem przeciwutleniaczy i licznych witamin, a zawarte w mangostanie ksantony mogą być pomocne w leczeniu nowotworów, stwardnienia rozsianego, dny moczanowej, HIV, cukrzycy insulinozależnej i wielu innych chorób. Wyciąg z Garcinia cambogia jest także wykorzystywany jako składnik suplementów diety wspomagających odchudzanie - zawiera duże ilości kwasu hydroksycytrynowego, który korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów i wspomaga przemianę materii.



W jakiej postaci można kupić Garcinia cambogia?


Owoce mangostanu są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Niestety, transport świeżych owoców mangostanu jest niezwykle trudny, ponieważ szybko się psują i utleniają, a także łatwo tracą swoje cenne właściwości. Dlatego w nieprzerobionej formie spożywane są one raczej lokalnie. Natomiast przez internet można bez problemu kupić dżemy, soki lub galaretki z mangostanu kambodżańskiego. W niektórych krajach dostępne są także mrożone owoce. Działanie medyczne jest bardziej widoczne, jeżeli zostanie zastosowana skoncentrowana substancja - dlatego w celach leczniczych stosuje się Garcinia cambogia w formie sproszkowanego suszu. Oprócz tego, mangostan stanowi składnik wielu suplementów diety - między innymi Bioveliss Tabs , Green Barley Plus , Probiox Plus czy Apetiblock .



Możliwe skutki uboczne


Podobnie jak w przypadku innych leków i suplementów diety, spożywanie Garcinia cambodia może w niektórych przypadkach wywołać efekty uboczne - zwłaszcza, jeżeli środki są wykorzystywane niezgodnie z zaleceniami. Mogą wtedy wystąpić bóle brzucha, mdłości, suchość w ustach lub problemy żołądkowe. Dlatego zażywanie jakichkolwiek leków lub suplementów diety (również tych dostępnych bez recepty) należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, natomiast terapia odchudzająca powinna być zaplanowana wspólnie z dietetykiem (także pod kątem ewentualnego wsparcia farmakologicznego). Preparaty z Garcinia cambogia nie powinny być również stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, osoby przewlekle chore i zażywające leki, a także dzieci i młodzież.


 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat suplementów diety i ich poszczególnych składników, polecamy odwiedzić portal: BioTrendy.pl.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do