Reklama

Garnki ceramiczne - dlaczego warto mieć je w kuchni?

AWAP
23/07/2018 19:02
Naczynia z powłoką ceramiczną doceniane są za funkcjonalność oraz wysoką trwałość. Jak się jednak okazuje, mają znacznie więcej zalet, dlatego coraz częściej można je spotkać w polskich kuchniach. Zastosowanie odnajdują podczas przygotowywania licznych dań, zwłaszcza że wyróżnia je technologia non-stick, która zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni naczynia. Co jeszcze trzeba o nich wiedzieć?

Zalety naczyń ceramicznych


Do najważniejszych zalet naczyń z powłoką ceramiczną zalicza się odporność na zarysowania, a także rdzę. Ich żywotność jest bardzo duża, z pewnością posłużą nawet kilka lat, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Pokryte są dodatkową warstwą ochronną, która zapobiega wchłanianiu się szkodliwych substancji (wszelkiego rodzaju chemii ze środków czyszczących). Na ich funkcjonalność wpływa fakt, że skracają czas przygotowywania posiłków, a przy tym zapobiegają ich przypaleniu. To doskonały sposób na przyrządzenie zdrowego obiadu, praktycznie bez tłuszczu. Co więcej, naczynia ceramiczne nadają się do stosowania na kuchenkach elektrycznych, gazowych, a nawet w piekarnikach. Cechuje je zatem uniwersalność.


Jak używać naczyń ceramicznych?


Powłoka ceramiczna wymaga nieco innego traktowania, niż chociażby teflonowa. Smażąc na tego rodzaju patelni należy dodać przynajmniej odrobinę tłuszczu, w innym przypadku może się ona za mocno nagrzać, a w konsekwencji stracić swoje właściwości. Konieczne jest także jej dokładne wyczyszczenie po każdym użyciu. Nawet cienka warstwa kamienia, który może osadza się na wilgotnych naczyniach, powoduje ścieranie się powłoki ceramicznej, która tym samym traci właściwości nieprzywierające. Po umyciu naczynia, trzeba je zatem koniecznie osuszyć. Ponadto, w naczyniach z powłoką ceramiczną nie należy przechowywać żywności z dużą zawartością soli. Unikać trzeba również mycia ich w zmywarce.


Naczynia ceramiczne - rodzaje


Do najbardziej popularnych naczyń ceramicznych zalicza się patelnie. Smażenie na nich odbywa się o wiele szybciej, a przy tym nie zachodzi ryzyko przypalenia. To jednak nie jedyne naczynia tego typu, jakie możemy znaleźć w sklepach. Dobrym wyborem okażą się także garnki ceramiczne dostępne w ofercie sklepu Bokono. Co je wyróżnia? Są one zazwyczaj wykonane z aluminium i pokryte dodatkową warstwą gliny oraz minerałów. Podobnie, jak patelnie są odporne na przywieranie przygotowywanych potraw, dzięki czemu można w nich nie tylko gotować, ale i smażyć czy dusić. W ofercie znajdziemy również rondle, grill elektryczny oraz różnego rodzaju formy do pieczenia. Jak więc widać, wybór naczyń z powłoka ceramiczną jest bardzo duży. Ich cena także nie będzie przesadnie wysoka.


Naczynia ceramiczne powinny znaleźć się w każdym domu, ponieważ usprawniają proces gotowania, sprawiając jednocześnie, że staje się on łatwiejszy. To rozwiązanie w pełni ekologiczne, oferujące wiele korzyści. Należy jednak obchodzić się z nimi delikatnie, aby nie utraciły swoich właściwości.




Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do