Reklama

Jak działa ekspres kolbowy? Dowiedz się, zanim się na niego zdecydujesz!

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
04/08/2021 02:12

Ekspresy kolbowe najczęściej możemy spotkać w kawiarniach i gastronomiach. Dzięki nim możemy uzyskać aromatyczne espresso i wyczarować wiele kaw mlecznych na jego bazie. Parzenie kawy w tych ekspresach wymaga zagłębienia się w tajniki przyrządzania kawy, jednak efekty, jakie możemy dzięki temu osiągnąć, są naprawdę warte tego wysiłku.

Jak działają ekspresy kolbowe?


Działanie ekspresów ciśnieniowych kolbowych w teorii jest dość proste. Woda pod ciśnieniem około 8 barów uderza w zmieloną kawę, która znajduje się w kolbie wpiętej do grupy zaparzającej. Przez kilkadziesiąt sekund woda przepływa przez kawę w kolbie, przepływając do filiżanki, w której pojawia się pyszne, esencjonalne espresso.

Na smak takiego espresso wpływa wiele czynników – ciśnienie wody, jej temperatura i skład mineralny, czas zetknięcia kawy z wodą, doza, stopień zmielenia ziarna i stopień wypalenia kawy. Parzenie espresso w kolbowym ekspresie to złożony proces, podczas którego dzieje się magia – ziarna z południowej części świata, wypalone przez doświadczonych roasterów wreszcie spełniają swoje zadanie – dostarczają kofeiny i wspaniały doznań smakowych.

Aby przygotować smaczne espresso w ekspresie kolbowym, należy pamiętać o wszystkich wyżej wymienionych czynnikach, odpowiednio je zgrać i szukać własnego smaku. Ekspres kolbowy daje możliwość radosnej kawowej twórczości, jeśli nie odpowiada Wam smak kawy, możecie dowolnie na niego wpływać, aż do otrzymania pożądanego smaku. Przy takich eksperymentach dobrze jest zmieniać jedną zmienną naraz, aby wiedzieć, która z nich wpłynęła na poprawę naparu (np. zmieniamy wyłącznie dozę, przy pozostawieniu innych parametrów). Może się to wydać skomplikowane i wymagające, jednak radość i satysfakcja, jakie płyną z dobrze zaparzonej kawy, są znacznie większe niż w przypadku włączenia guzika w automatycznym ekspresie.

 

Ekspres kolbowy to nie wszystko


Ekspresy kolbowe zazwyczaj nie są wyposażone w młynek, dlatego decydując się na ten typ ekspresów, warto pomyśleć o zakupie młynka automatycznego lub ręcznego. Świeżo mielona kawa to gwarancja smaczniejszego efektu w filiżance.

Warto jest pamiętać o tym, że ekspres to nie wszystko. Nawet najdroższa maszyna przygotuje niesmaczne espresso, jeśli wsypiemy do młynka zwietrzałą, spaloną na węgiel kawę z marketu. Decydując się na parzenie kawy w ekspresie kolbowym, dobrze jest wybrać swoją ulubioną kawę i poszukiwać nowych ziaren, które będą odpowiadały naszym preferencjom.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu ciśnieniowego? I jaki ekspres dokładnie wybrać? Sprawdź ofertę ekspresów do kawy od Coffeedesk i tam poszukaj idealnego sprzętu dla siebie!

Szukasz ekspresu do kawy dopasowanego do swoich wymagań? Sprawdź najnowszy ranking ekspresów do kawy.

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 15/10/2024 22:52
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do