Reklama

Jak powstaje wino czerwone?

AWAP
19/08/2019 08:25
Każde wino rodzi się w procesie zwanym winifikacją. Czerwone, białe, różowe czy musujące – wszystkie te gatunki powstają jednak w nieco odmienny sposób. W artykule tym skupimy się tylko i wyłącznie na winie czerwonym, starając się w prosty sposób opisać proces jego powstawania.

Jak powstaje wino czerwone?


Wino czerwone produkujemy z czerwonych winogron zwanych przez niektórych czarnymi. W pierwszej kolejności zgniatamy grona oraz – jeśli nie chcemy, by wino miało mocno gorzki smak – usuwamy szypułki. Miażdżenie winogron ma na celu umożliwienie dostępu moszczu (soku) do skórek, co doprowadzi m.in. do uzyskania czerwonego koloru trunku. W tym samym czasie następuje maceracja czyli przenikanie tanin ze skórek do wina. Etap ten zbliża nad do „ostatniej prostej”, w której mamy do czynienia z klarowaniem wina, filtracją i butelkowaniem.


Powyższy opis produkcji win czerwonych jest oczywiście mocno uproszczony i zobrazowany w jak najbardziej przystępny i skrócony sposób. Mimo to dzięki niemu dowiadujemy się m.in. skąd pochodzi kolor danego wina i co jest przyczyną jego – ewentualnej – cierpkości. Mówiąc o gorzkim smaku należy jednak wytłumaczyć czym są wspomniane taniny. Składniki te znajdują się w skórkach i pestkach winogron. To głównie one sprawiają, że trunek jest ściągający – lub, jak mówi większość cierpki. Najwięcej garbników posiadają zatem wytrawne wina o gorzkim smaku.


Wina czerwone wytrawne – najpopularniejsze wina na świecie


O tym, jak bardzo popularne są wina czerwone, a w szczególności wina czerwone wytrawne mówią chociażby statystyki. Badania wykazują bowiem, że te ostatnie stanowią aż 40% ogółu produkcji. Po wina wytrawne – nie tylko czerwone – warto sięgać nie tylko ze względu na ich wspaniały smak, lecz także za sprawą ich prozdrowotnych właściwości. Trunki te, spożywane regularnie i w niewielkich ilościach pomagają m.in. w zwalczaniu tzw. wolnych rodników. Te ostatnie mogą się bowiem przyczynić do rozwoju wielu przewlekłych chorób, takich jak miażdżyca i nowotwory.


Wspomniana niewielka ilość to mniej więcej 1 lampka (125 ml) wina dziennie. Nie zaleca się natomiast przekraczać 375 ml w ciągu jednej doby. Jak widać w przypadku wina umiar ma szczególne znaczenie: pomoże nam w dbaniu o zdrowie i nie stanie się przyczyną nałogu.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do