
Właściwa zastawa stołowa to klucz do sukcesu w gastronomii. Nie dlatego, że jest częścią wystroju samej restauracji, ale dlatego, że wraz z nią komponują się dania. Ich smak zależeć więc będzie nie tylko od rzeczywiście użytych składników, ale także od sposobu podania. Dlatego przygotowanie zastawy stołowej będzie bardzo ważne dla każdego restauratora.
Zacząć trzeba od spójności, czyli tego, by dania, które są podawane, były serwowane na talerzach pasujących do wystroju restauracji oraz kuchni tu oferowanej. Inaczej wyglądają talerze, miski czy szklanki przy kuchni włoskiej, w której królują makarony oraz pizza, a inaczej w polskiej, tradycyjnej, gdzie dużo mięs, sosów oraz zup. Trzeba więc pamiętać, by zastawa stołowa zawsze dopasowała się do klimatu lokalu.
Zupełnie inaczej je się różne dania z talerza klasycznego, nie wyróżniającego się, a inaczej z talerza przystosowanego do podawania danego dania. Jakość wykonania porcelany czy innych materiałów, z których wykonano zastawę, będzie więc niezwykle istotna. Dlaczego? Bowiem wpływa na odbiór nie tylko samego lokalu, jego estetyczności oraz czystości, ale także dania. Źle dobrane lub kiepskie talerze potrafią zepsuć smak najlepszej polędwicy Wellington. Zwróć więc na to uwagę.
Nie chodzi tu tylko o to, by dania wyglądały na większe czy mniejsze, a porcje na lepiej wyeksponowane, ale także o zwykłą praktyczność w kuchni. Aby można je było myć w wyparzarkach, używać w zmywarkach – to znaczy bardzo wiele dla restauracji oraz jej funkcjonowania na co dzień. Dlatego warto zwrócić uwagę, by zastawa stołowa nie była wykonana z delikatnych czy kruchych materiałów.
Przygotowanie zastawy stołowej to jednak nie tylko kwestia zakupu i podania czy wyłożenia na stół przed przyjściem gości, ale także sposób na designerskie wyróżnienie się. Talerze raczej nie powinny być klasyczne, dostępne dla każdego. Muszą szokować, zaciekawiać i być takie, jakich w domu nigdy być nie miał. Dzięki temu posiłek będzie sprawiał wrażenie jeszcze bardziej nietypowego i ekskluzywnego. Oprócz zastawy stołowej warto również pomyśleć o profesjonalnym wyposażeniu lokalu np. w urządzenia do gotowania na parze lub praktyczne blendery marki SMEG.
Prowadzenie gastronomii to gra na emocjach, a te można łatwo podkręcić dobrą zastawą stołową. To pozwala na podawanie potraw w sposób wyjątkowy i niespotykany, by ugościć klientów i pokazać im coś, czego w domu nie będą mogli spróbować. Dlatego zastawa stołowa, wbrew pozorom, jest niezwykle ważna i bardzo dobrze odzwierciedla aspiracje i możliwości danej restauracji. Warto poświęcić jej więcej czasu.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie