Reklama

Jakie są różnice między Whisky, Whiskey, Bourbonem

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
26/10/2021 23:39
Dla większości osób whisky, whiskey i Bourbon oznaczają dosłownie to samo i chociaż jest w tym trochę racji, to jednak alkohole te różnią się pod wieloma względami. Warto dowiedzieć się na temat nieco więcej, aby przestać popełniać błędy w nazewnictwie. Do wyboru jest wiele odmian whisky, a każda z nich ma inne walory smakowe i zapachowe. Powstają one z różnych składników, poddaje się je nieco innym procesom destylacji itd.

Co warto wiedzieć na temat whisky?


O whisky słyszał chyba każdy, wiele osób bardzo chwali sobie ten trunek ze względu na charakterystyczny smak. Jeśli ktoś nie przepada za mocnym alkoholem, to powinien pozostać przy winie i piwie. Whisky i Burbon różnią się pod wieloma względami, między innymi pochodzeniem. W Szkocji produkuje się szkocką whisky, z kolei Bourbon powstaje w USA i jest to amerykańska whiskey. Zdecydowana większość amerykańskich trunków pochodzi z ze stanu Kentucky. Whiskey można na przykład zakupić w sklepie FORFITER exclusive oferującym szeroki wybór alkoholi z całego świata. W Szkocji rodzaj alkoholu nosi nazwę whisky, natomiast w amerykańskiej pisowni pojawia się whiskey. Niezależnie od zapisu, wymowa jest dokładnie taka sama. Szkocka whisky może być w wersji single malt, co oznacza, że do jej produkcji użyto wyłącznie jęczmienia. Z kolei w whisky mieszanej mogą znaleźć się też inne zboża. Natomiast w Burbonie przeważa kukurydza, a słód jęczmienny, pszenica i żyto stanowią tylko niewielki procent. Kolejne różnice dotyczą procesu destylacji. Szkocką whisky destyluje się dwukrotnie lub nawet trzykrotnie. Z kolei amerykańska odmiana destylowana jest tylko raz.

Whisky różni się, w zależności od kraju


Whisky wymaga leżakowania, w przypadku odmiany szkockiej musi to trwać co najmniej trzy lata, natomiast Bourbon może być gotowy już po dwóch latach. Bardzo ważne jest to, w czym leżakuje alkohol. W USA wymaga się używania wyłącznie nowych beczek, powstają one z amerykańskiej odmiany białego dębu. Z kolei w Szkocji bardzo popularne jest stosowanie beczek po winie lub innym alkoholu, co pozwala na uzyskanie whisky o unikalnym smaku. Wpływają na niego również warunki pogodowe. W USA amplituda temperatur jest większa niż w Szkocji i nie jest to obojętne dla beczek. Bardziej się rozszerzają w sezonie letnim, a to z kolei ułatwia wsiąkanie alkoholu w drewno. Przyczynia się to do powstawania wyraźnej różnicy w smaku między szkocką whisky a amerykańską whiskey. Nawet sposób przechowywania leżakujących beczek jest inny. W Szkocji układa się je w rzędach, maksymalnie trzech. Z kolei Burbon składuje się w magazynach wielopiętrowych, przez co beczki są poddawane działaniu różnych temperatur. Burbon ma cierpki i wyważony smak, z mocno wyczuwalnym aromatem dębu. Natomiast smak szkockiej whisky jest mocno zróżnicowany, w zależności od wybranej odmiany.

undefined

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do