Reklama

Jaworznianin Marcin Zaczyk – Najlepszy Kelner Śląska 2025

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
20/10/2025 12:09

Jaworznianin Marcin Zaczyk jak mówi, swoją historię z gastronomią zaczął niepozornie od pracy dodatkowej, która przerodziła się później w coś, w czym czuje się dobrze i spełnia się w tym, co robi. 

Ela Bigas: Jak udało się Panu zdobyć tytuł Najlepszego Kelnera Śląska? 
Marcin Zaczyk: Po prostu ktoś docenił moją pracę i zgłosił mnie do plebiscytu w Dzienniku Zachodnim w kategorii Kelner Roku. Było to dla mnie wielkie wyróżnienie, oraz docenienie mojej pracy. W pierwszym etapie klienci oddawali głosy w poszczególnych miastach. Po wygraniu plebiscytu w Jaworznie, awansowałem do plebiscytu Wojewódzkiego, gdzie również dzięki głosom klientów zająłem pierwsze miejsce (chociaż była wyrównana walka pomiędzy uczestnikami). W ostatniej fazie przeszedłem do ogólnopolskiego konkursu zajmując wysokie 6 miejsce, z którego jestem bardzo dumny! 

Jak przebiegała ogólnopolska odsłona tego konkursu? 
W ogólnopolskiej części plebiscytu było bardzo gorąco, głosy u innych uczestników leciały bardzo szybko. Każdy głos się liczył, żeby awansować o jeden numerek wyżej w tabeli. Było to zarówno emocjonujące, co na poprzednich szczeblach konkursu i zależne tylko i wyłącznie od głosów przekazywanych przez klientów.  

Czy ma Pan  w życiu farta i wszystko przychodzi Panu łatwo? 
Moje motto życiowe jest jedno "Praca zawsze się opłaca". Uważam, że pracą zdobywamy doświadczenie oraz uczymy się nowych rzeczy, popełniamy błędy i staramy się wyciągać wnioski. To kim jesteśmy i gdzie właśnie się znajdujemy odzwierciedla to, czego dokonaliśmy po drodze. Fart? Może jest to jakiś pierwiastek całości. 

Jakie są pana najprawdziwsze pasje?
Ostatnio lubię bardzo zaszyć się w domu i spędzać czas przy ulubionej książce, lub po prostu iść do kina na film.  

Czy ma Pan odwagę wychodzić poza schematy? 
Całe Życie chyba to robię :). Prostym przykładem jest to, że zostałem kelnerem, chociaż moja ścieżka kariery nigdy nawet nie szła blisko tego zawodu. Myślę, że trochę działam inaczej niż utarte wzorce. Praca Kelnera polega na szybkim podejmowaniu decyzji i rozwiązywaniu ewentualnych problemów. Kreatywność jest tutaj bardzo pomocna.

Czy myśli Pan o sobie, że jest miły i grzeczny, a tę opinię podzielają pana dobrzy znajomi? 
Tak, czasem nawet mówią, że aż za bardzo :)
Załóżmy, że wszystko jest możliwe - jakiej profesji chciałby się Pan oddawać, gdzie chciałby  Pan zamieszkać? 
Nie wiem? Jestem tu i teraz, a co będzie później? Czas pokaże!

Czy w realizacji zamierzeń, choćby tych najbardziej oryginalnych, jest Pan konsekwentny? 
To jest bardzo ważne, żeby mieć w życiu cele i marzenia, bo dla nich warto żyć, starać się by je osiągnąć. Codziennie wypełniam te małe cele, życiowe czy zawodowe i dokładam małą cegiełkę do tych większych i trudniejszych.

Życzę powodzenia i dalszych sukcesów. Dziękuję za rozmowę – Ela Bigas

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 20/10/2025 14:03
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do