Reklama

Kulinarne podróże po Jaworznie - Sajgon

AWAP
07/11/2017 09:34

Kuchnie innych nacji cieszą się wielką popularnością. Niczym grzyby po deszczu wyrastają restauracje chińskie, tajskie, włoskie, greckie. Zapraszamy w ekscytującą kulinarną podróż po Jaworznie.


Różności kuchni Sajgon

Jaworznicka restauracja orientalna Sajgon proponuje kuchnie wietnamską, tajską i chińską. Właścicielem a zarazem kucharzem restauracji jest Wietnamczyk rodem z Hanoi – Huy Le Khanh. Notabene w Polsce mieszka od 12 lat i dobrze mówi po polsku. W restauracji proponuje oryginalne dania, które przyrządzano w jego domu. W 2015 roku restauracja zdobyła tytuł Laureata w konkursie Dziennika Zachodniego – Najlepszy Lokal Gastronomiczny.

Wnętrze restauracji to m.in. przedmioty przywiezione z Wietnamu, to cztery piękne obrazy z laki i masy perłowej oraz cztery pory roku z ceramiki. Godny podziwiania jest też ogromny bonsai.

[caption id="attachment_105732" align="alignleft" width="300"] Obrotowy półmisek, a na nim: krewetki chrupiące, wieprzowina z bambusem i grzybami, wołowina sate, kurczak po tajsku.[/caption]

Produkty wykorzystywane w restauracji pochodzą z azjatyckiej hurtowni. Wizytę w restauracji warto rozpocząć od zupy Pho – gotowanej na bulionie z kości wołowych. Dodaje się do niej kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę, przyprawia kolendrą, cynamonem, anyżem, kardamonem, podawana jest z makaronem ryżowym. Do tajskiej zupy Tom Yum dodaje się liście limonki, krewetki i pastę Tom Yum, na którą składają się m.in. kolendra, mleko kokosowe i olej sojowy.

Drób serwuje się na 16 sposobów, w tym po wietnamsku. Drób marynuje się w olejku sambal (z chilli), podaje się z sosem ostrygowym lub słodko-kwaśnym. Proponuje się trzy różne dania z kaczki, w tym specjalność kuchni – kaczkę Sajgon z anyżem, grzybami mun, porem i papryką w sosie imbirowym. Z wołowiny restauracja ma potraw trzynaście, w tym podawaną z przyprawą sate – z mielonych orzechów ziemnych, imbiru, chilli i oleju sambal.

Cielęcinę serwuje się na trzynaście sposobów, np. smażoną z marynowanymi pędami bambusa i grzybami mun. Nie mniej różnorodne są potrawy z wieprzowiny, podaje się na 12 sposobów. Żeberka po Syczuańsku gotuje się w sosie z trawa cytrynową, dodaje się do nich przyprawy skomponowane według przepisu szefa kuchni. Ryby – mintaj i łosoś - podawane są na sposób chiński i tajski. Przygotowywane są z kokosem, curry, grzybami mun, chilli, imbirem i sosem ostrygowym. Podawane są też kalmary, ośmiornice, małże w sosie ostrygowym, sojowym, z imbirem i grzybami mun. Sojowy serek tofu podawany jest w sosie z banana i ananasa.

Podawane są oryginalne napoje: tajskie z soku z młodego kokosa, z nasionami bazylii i wietnamski Sagiko z ananasa. Cóż za przepyszna uczta. Restauracja zaprasza.

Restauracja Sajgon, Paderewskiego 16d, tel. 32/ 61 55 112

Zdrowie na wyciągniecie ręki - kuchnie świata

Wpływy innych kultur sprawił, że coraz częściej odświeżamy kuchnię polską sałatką grecką, frittatą, warzywnym paleo czy sushi. Podróże zagraniczne wzmagają u nas ochotę na nowe składniki i smaki, często niskokaloryczne dania, zdrowe o dużej wartości odżywczej. Wiele składników w tych kuchniach jest prozdrowotnych.

Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej to tofu, sos sojowy, pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy, ocet ryżowy. Specyfika smaków tej kuchni sprawia, że chętnie sięgamy po te dania. Tylko dobry kucharz jest w stanie bezbłędnie odtworzyć oryginalny smak potraw. Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Oprócz rewelacyjnych smaków kuchni tej towarzyszy wieloletnia, specyficzna kultura jedzenia. Potrawy zwykle je się pałeczkami z miseczek, zaś zupy łyżką. Napoje należy dolewać współbiesiadnikom, nigdy sobie. Pałeczki w Chinach, Wietnamie, Korei i Japonii znane od wieków. Reszta świata stosunkowo od niedawna interesuje się tym sposobem jedzenia. Pałeczki są jednym z najpopularniejszych sposobów jedzenia posiłków. Najpopularniejszą techniką gotowania natomiast jest szybkie podsmażanie w woku- pokrojone składniki wrzuca się na wrzący olej. Aby wszystko się dokładnie zarumieniło przez cały czas składniki są mieszane i podrzucane. Kuchnia chińska jest kolorowa i wyrazista, ostre przyprawy skutecznie przyspieszają nasz metabolizm.

Mgr Patrycja Kłósek

Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet

Dietetyk kliniczny, psychodietetyki, doktorantka ŚUM

www.paletadiet.pl
tel.: 690 442 833

 

 



 

 

 

 

 

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do