Reklama

Mrożona latte idealna na letnie upały - jak przygotować i elegancko podać ją w szklance?

AWAP
26/06/2019 11:20
Lubisz kawę latte? Nie musisz chodzić do kawiarni, by się jej napić. Pokażemy ci, jak zrobić i w czym podać latte w domu.

 

Kawa latte – czyli jaka?


Nie każda kawa z mlekiem zasługuje na dumne miano kawy latte. Latte to królowa porannej kawy. Powinna być nieduża i bardzo mocna. Bariści twierdzą, że latte to nic innego jak espresso z mleczną pianką na wierzchu, a espresso to przecież duża dawka kofeiny w małej filiżance.


Kawa latte łączy w sobie to, co najważniejsze w sztuce podawania kaw. Jest mocna i efektowna. Wierzchnią stronę pianki na ogół dekoruje się ciekawymi wzorami wyrysowanymi kawą lub posypuje kakao i przyprawami do kawy. Dzięki temu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Taką kawę można wypić w kawiarni lub przy odrobinie wprawy przyrządzić samodzielnie w domu.


Kawa latte – jak zrobić w domu


Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę. Bariści są zgodni – prawdziwej latte nie robi się z kawy rozpuszczalnej. Chociaż teoretycznie jest to wykonalne, to efekt będzie daleki od oczekiwanego. W Polsce przyjęło się sądzić, że najlepsze są kawy pochodzące z Włoch. Jeśli jednak zgłębimy temat, okaże się, że na światowych rynkach za najbardziej szlachetne uchodzą kawy z Etiopii i Kenii. Można je kupić w dobrych sklepach z kawą i herbatą. Warto to zrobić, jeśli zależy nam na naprawdę wyjątkowym smaku latte.


Zrobienie kawy latte nie jest skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy mieć średniej klasy ekspres z dyszą do spieniania mleka. Robimy tradycyjne espresso (nieduże, ale bardzo mocne), w osobnym naczyniu spieniamy mleko. Jeśli ekspres nie ma takiej opcji lub w ogóle nie korzystamy z ekspresu, wystarczy ręczny spieniacz do mleka.


Kawa latte – w czym podać


Chociaż w kawie najważniejszy jest smak, miło popatrzeć na to kulinarne dzieło sztuki. Z tego powodu do latte nie używa się filiżanek, z których tak chętnie pijemy espresso. Najlepiej sprawdzają się przezroczyste, wysokie szklanki (zobacz propozycje na: www.pucharydeserowe.pl) z gładkiego szkła. Do takiej szklanki wlewamy schłodzoną (jeśli zależy nam na wersji mrożonej) kawę, a później delikatnie przelewamy (najlepiej po szpatułce) lub przekładamy łyżeczką kawę. Powinniśmy otrzymać ładny, dwuwarstwowy napój. Wierzch można posypać odrobiną kakao, cynamonu, kardamonu lub zmielonych goździków.


Zobacz też: Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę?

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    damian31J - niezalogowany 2019-07-17 11:41:17

    Ostatnio cały dzień wody w mieszkaniu nie mieliśmy. Dziewczyna zrobiła mi mrożoną kawę z cisowianką gazowaną. Tylko taka woda w domu była. Nigdy wcześniej takiej kawy nie piłem. Myślałem że nie będzie mi smakować ale była pyszna :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do