Reklama

Nietolerancja fruktozy – czym się objawia, co jeść?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
21/01/2025 23:59

Masz problemy żołądkowe po zjedzeniu owoców czy miodu? Przyczyną złego samopoczucia może być nietolerancja fruktozy. Choć schorzenie to nie jest powszechne, to może powodować wiele przykrych i uporczywych dolegliwości, dlatego wymaga zmiany diety. Dowiedz się, czym jest nietolerancja fruktozy i co należy jeść, aby ograniczyć skutki tej dolegliwości.

Czym jest nietolerancja fruktozy?

Nietolerancja fruktozy to zaburzenie w metabolizmie cukrów prostych, które prowadzi do problemów z trawieniem fruktozy – cukru naturalnie występującego w owocach, warzywach i miodzie. Zazwyczaj do nietolerancji fruktozy dochodzi na skutek mutacji genu aldolazy B, czyli enzymu, który bierze udział w metabolizmie fruktozy w wątrobie.

Częstszą przyczyną schorzenia jest jelitowa nietolerancja fruktozy. Wynika to z niezdolności jelita cienkiego do wchłaniania fruktozy, przez co przechodzi do jelita grubego, gdzie fruktoza jest fermentowana przez bakterie. Powoduje to nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego konieczne jest zadbanie o odpowiednią dietę – pomocne może być skorzystanie z usług cateringowych np. ze strony http://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/szczecin/.

Jakie są objawy nietolerancji fruktozy?

Objawy nietolerancji fruktozy mogą różnić się w zależności od stopnia rozwinięcia schorzenia, a także ilości spożytej fruktozy. Szczególnie niebezpieczne jest jednak zjedzenie produktów z fruktozą u osób z wrodzoną nietolerancją – może wtedy dojść do uszkodzenia wątroby lub nerek.

Jakie są objawy nietolerancji fruktozy u osób z jelitową nietolerancją? Oto kilka przykładów:

  • ból brzucha i wzdęcia,
  • biegunka lub zaparcia,
  • nadmierne gazy,
  • uczucie przepełnienia,
  • nudności,
  • zmęczenie i osłabienie,
  • zmiany skórne,
  • utrata masy ciała – dotyczy to ciężkich postaci nietolerancji.

Co jeść przy nietolerancji fruktozy?

Podczas leczenia nietolerancji fruktozy bardzo ważna jest odpowiednia dieta – zazwyczaj jest to dieta eliminacyjna, czyli w tym przypadku niskofruktozowa. Na samym początku leczenia można spożywać zaledwie 5 g fruktozy dziennie, ale z czasem zwiększa się dawkę do najwyższego tolerowanego poziomu – zazwyczaj 10-15 g fruktozy na dobę. Warto wtedy wybrać catering dietetyczny np. ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/zabrze/.

Produkty dozwolone przy nietolerancji fruktozy

  • Warzywa o niskiej zawartości fruktozy np. kapusta włoska, cukinia, buraki lub szpinak.
  • Źródła białka np. ryby, jajka, kurczak i indyk.
  • Produkty zbożowe np. płatki owsiane, tortille z kukurydzy, kasze, pełnoziarnisty chleb bez cukru.
  • Zdrowe tłuszcze np. awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
  • Nabiał np. niskotłuszczowe mleko krowie lub roślinne, jogurt naturalny bez cukru, sery.
  • Owoce o niskiej zawartości fruktozy np. mandarynki, limonki, truskawki, żurawina, ananas.

Produkty niedozwolone przy nietolerancji fruktozy

  • Owoce i warzywa bogate we fruktozę np. jabłka, mango, gruszki, arbuz, brokuł, por, cebula, groszek.
  • Miód i syropy owocowe.
  • Słodycze i produkty przetworzone zawierające fruktozę.
  • Soki owocowe i warzywne, słodkie napoje.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do