Reklama

Parówka z ziemniaka to nie żart. Stoją za tym Polacy

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
06/11/2024 15:10

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zaprezentowali zamiennik mięsa, który może zaskoczyć niejednego konsumenta. Nowe produkty, takie jak parówki, gyros i burger, nie różnią się wyglądem i smakiem od klasycznych wyrobów mięsnych, jednak są w pełni roślinne i oparte na soku ziemniaczanym.

Po trwających trzy i pół roku badaniach zespół pod kierunkiem dra hab. Przemysława Kowalczewskiego opracował produkty, które w większości składają się z białka ziemniaczanego.

Wybór ziemniaka: prozdrowotnie i ekologicznie

Sok ziemniaczany, na którym oparto recepturę, wybrano ze względu na jego korzystne właściwości zdrowotne oraz ekologiczne zalety. Ten produkt, będący ubocznym efektem produkcji, skrobi często jest utylizowany lub wylewany na pola.

Według badań przeprowadzonych na uniwersytecie sok ziemniaczany zawiera składniki, które mogą pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych jelit, a także wspierać walkę z nowotworami. Z tego powodu naukowcy uznali, że jest to surowiec o dużym potencjale do produkcji wartościowych zamienników mięsa.

Badania i testy z udziałem konsumentów

Projekt, w którym brało udział około 20 osób, w tym badaczy i studentów, wymagał licznych prób i testów smakowych, by ostatecznie uzyskać zadowalający efekt.

– Nawet najbardziej zdrowy produkt, jeśli nie smakuje dobrze, nie znajdzie miejsca na rynku – tłumaczy dr Kowalczewski.

Proces badawczy obejmował zarówno wybór odpowiednich surowców, jak i staranne ich komponowanie, by uzyskać smak i wygląd zbliżony do produktów mięsnych. Gotowe wyroby zostały ocenione przez respondentów, którzy potwierdzili ich atrakcyjność smakową i wizualną oraz wyrazili chęć zakupu takich produktów w przyszłości.

Przyszłość bezmięsnych produktów z licencją na rynku

Chociaż Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ma prawa do opracowanych produktów, nie planuje samodzielnie zajmować się ich produkcją. Uczelnia liczy na partnerów biznesowych, którzy mogliby wdrożyć projekt na szerszą skalę.

– Proces produkcji na masową skalę jest bardzo złożony, jednak jesteśmy gotowi na udzielenie lub sprzedaż licencji – wyjaśnia dr Kowalczewski.

W ramach realizacji tego projektu naukowcy opracowali także różne technologie i surowce. Zgłoszono je do ochrony patentowej.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do