Rynek herbaciany przeżywa w ostatnim czasie swój rozkwit. Producenci prześcigają się w zapełnianiu sklepowych półek różnego rodzaju produktami. Niektóre dobrze nam znane, inne nieco mniej. Kolorowe opakowania sugerują, że to „najlepsza herbata – tylko pierwsze trzy listki”. Czy jednak wiemy po jaki produkt tak naprawdę sięgamy? Czy może wybierając herbatę liściastą uważamy, że mamy problem z głowy, bo przecież nie zdecydowaliśmy się na herbaciany pył z torebki?
Przede wszystkim – świadomość.
To prawda, że im więcej na temat herbaty wiemy, tym trudniej będzie nam nabrać się na piękne opakowania. Dlatego też powinniśmy pamiętać, że świadomy konsument nigdy nie powie z całą pewnością, że „każda saszetka to zło wcielone”. Bywają również bardzo dobre herbaty ekspresowe – to czy się na nie zdecydujemy czy nie – powinno zależeć tylko i wyłącznie od nas. Od czego warto zacząć herbacianą edukację ku świadomości? Od rozróżnienia pięciu kolorów herbaty!
Wiele osób, chcących poznać herbatę nieco bliżej doznaje szoku dowiadując się, że herbata czarna, biała, czy zielona herbata, to tak naprawdę jedna roślina - Camellia Sinensis. Czym się różnią? Przede wszystkim sposobem obróbki liści. Producent, jeszcze przed zbiorem musi określić jaki rodzaj herbaty wyprodukuje. Są państwa, które specjalizują się w produkcji jednego rodzaju - dlatego na przykład na Sri Lance najłatwiej będzie nam znaleźć herbatę czarną, w Japonii zaś - herbatę zieloną.
Herbata czarna - po zerwaniu, liście poddawane są procesowi więdnięcia, aby w późniejszym etapie łatwiej było je zwijać. Gdy liście zawierają około 45% wody, poddaje się je rolowaniu, a następnie podgrzewa w specjalnym piecu, aby zatrzymać oksydację. Herbata czarna, to najbardziej przetworzone liście ze wszystkich herbat.
Herbata zielona - to herbata poddawana obróbce w najmniejszym stopniu. Liście tuż po zerwaniu poddawane są więdnięciu, a następnie podgrzewane w wysokiej temperaturze by oksydacja nie wystąpiła. Dzięki temu w liściach zachowuje się najwięcej substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Herbata oolong - to herbata średniooksydowana - produkt pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Produkowana z dużych (starzych) liści. Najpopularniejsze oolongi, takie jak Tie Guan Yin, dzięki zwiniętym liściom pozwalają uwalniać smak herbaty przez wiele parzeń. Ich zwinięcie jest o tyle charakterystyczne, że oolonga trudno pomylić z jakąkolwiek inną herbatą.
Herbata biała - to herbata bardzo delikatna, niczym zielona - z tą różnicą, że tutaj proces tlenowy zwany oksydacją zachodzi w około 10-15%. Liście po zerwaniu liście poddawane są więdnięciu, a następnie suszeniu.
Herbata pu erh - herbata ciemna. Swoją oryginalność zawdzięcza nie tylko nietypowej formie (prasowane dyski), ale również oryginalnemu smakowi. Pu erhy znane są z aromatów ziemistych, piwnicznych, a także pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. To herbata, która w procesie produkcji przypomina nieco czarną, z tą różnicą, że poddawana jest dodatkowej fermentacji. Oprócz herbaty białej, pu erh jest herbatą, którą można postarzać - zupełnie jak wino. Oznacza to, że najdroższymi herbatami są te najstarsze.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie