Reklama

Uczymy się od najlepszych

AWAP
06/04/2014 13:51
36 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Jaworznie z klas trzecich technikum o specjalnościach: technik ekonomista – 7 osób, technik obsługi turystycznej - 3, technik hotelarstwa - 11, kucharz – 14 i kelner – 1, trzy grupy po 12 uczniów, wzięło udział w 3 - tygodniowych stażach w różnej wielkości przedsiębiorstwach turystycznych, hotelarsko – gastronomicznych i innych w mieście Spoleto we  Włoszech.

Zagraniczne staże organizowane były w ramach programu unijnego „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” Leonardo da Vinci. Projekt nasz, "Zagraniczne staże zawodowe innowacyjnym elementem kształcenia uczniów ZSP nr 4 w Jaworznie" współfinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Praktyki odbywały się w  Spoleto – małym włoskim miasteczku, położonym 96,8 km od Rzymu, w regionie Umbria. Niezwykły krajobraz łagodnych wzgórz, tajemnicze zamki i niezbyt gęsto rozsiane osady ludzkie to najbardziej charakterystyczne cechy pejzażu Umbrii, ziemi mistyków i artystów.

W Spoleto nakręcono wiele scen kultowego serialu „Don Mateo” – pierwowzoru naszego filmu „Ojciec Mateusz”. Smaków Italii uczyła się tam także Anka, bohaterka serialu „Przepis na życie”.
Ten leżący pomiędzy Toskanią i Lacjum obszar jest nieco zapomniany przez turystów, dzięki czemu, poza nielicznymi dużymi miastami można tu spędzić naprawdę spokojne wakacje, chłonąc atmosferę średniowiecza i renesansu. Niskie uprzemysłowienie sprawia, że środowisko jest czyste i przyjazne człowiekowi. W Umbrii znajduje się jedno z najważniejszych miejsc dla chrześcijaństwa – Asyż i bazylika św. Franciszka. Pracowali tu najwięksi artyści Włoch od średniowiecza po barok, m.in. Piero della Francesca, Perugino, Vasari, wcześniej Cimabue.

W Spoleto, geneza którego sięga III w p.n.e. (miasto starsze niż Rzym) zobaczymy charakterystyczne wąskie uliczki i budynki z kamienia. Głodni i spragnieni mogą delektować się regionalnymi specjałami kulinarnymi oraz licznymi gatunkami win, którymi Umbria szczyci się na całym świecie. Umbria słynie ponadto z produkcji oliwy o doskonałych walorach smakowych,  a specjały miejscowej kuchni opierają się na grzybach – jest to region uprawy trufli.

Uczniowie i opiekunowie mieszkali w hostelu Villa Redenta. Hostel znajduje się w XVIII wiecznej willi, położonej w przepięknym parku.

Charakterystykę tego regionu przybliżyli klientom szkoły i przyszłym gościom Umbrii uczniowie – technicy obsługi turystycznej zdobywający doświadczenie w Ufficio Azzurro Societa Cooperativa Socjale i Venta Viaggi.

Kucharze, kelner i hotelarze doskonalili swoje umiejętności zawodowe w hotelach o różnym standardzie, który narzuca określoną specyfikę pracy (Dei Duchi **** , „Clitunno**** ”, „Arca”, „Europa”) restauracjach, w tym „Tric Trac” znanej z włoskiego serialu „Don Mateo”, Osterii Vecchio Camino, Trattorii 100 Anni Pecchiarda, Sofii Lunge Bar & Restaurant,, Ostello Villa Redenta.

Hotel Dei Duchi w Spoleto

Hotelarze zajmowali się większością zadań związanych z funkcjonowaniem hotelu poza bezpośrednim przygotowaniem wyżywienia. Pracowali w recepcji, przyjmując i odprawiając gości, obsługiwali także gości w restauracji. W kontaktach z gośćmi hotelowymi  uczyli się nawiązywania przyjaznych relacji oraz rozwiązywania możliwych sytuacji problemowych lub konfliktowych. Przygotowywali sale konsumenckie, ucząc się jednocześnie sposobów kreowania estetyki wnętrz. Dbali o czystość pokoi oraz infrastruktury sanitarnej. kontrolowali stan środków czystości oraz innych, koniecznych do prawidłowego, bieżącego działania, obsługiwali także hotelową pralnię oraz poznawali działanie innych środków technicznych używanych w hotelu. Pracowali w salle di colazione (sala śniadaniowa), w dziale housekeeping, obsługiwali przyjęcia, przygotowywali sale restauracyjne. Zapoznali się także z innymi hotelami w mieście – jest ich około 40, z panującymi w nich standardami obsługi i organizacji pracy.

Kucharze, świetnie przygotowani teoretycznie w szkole, zyskali wiele nowych umiejętności. Poznali specjały włoskiej kuchni, nauczyli się przyrządzać owoce morza, dokonywać ich obróbki wstępnej, termicznej, a także serwować tak wykwintne dania. Oprócz dań rybnych, nauczyli się robić dania z homara, omułków, krewetek w połączeniu z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami. Poznali praktycznie przepisy na dania mięsne z wołowiny i jagnięciny, w szczególności przygotowywane na grillu, takie jak jagnięcina grillowana na liściu laurowym lub marynowana z rozmarynem. Poznali nowe warzywa, owoce, grzyby oraz różnego rodzaju sałatki i przystawki robione z ich wykorzystaniem, na przykład krem z melona lub melon „con prosciutto”. Nauczyli się też robić różnego rodzaju desery i tarty owocowe, a także zaparzać kawę na wiele sposobów oraz obsługiwać różnego rodzaju specjalistyczne urządzenia kuchenne.

Wykonywanie tych zadań wymagało oczywiście umiejętności komunikacji między nimi a włoskimi opiekunami. Opanowali organizację pracy w kuchni i sposób zarządzania personelem kuchennym. Mieli więc możliwość poprawy swoich umiejętności językowych, posługując się językiem włoskim oraz angielskim. Język włoski był szczególnie niezbędny, gdy potrzeba było poznać nazwy poszczególnych składników przygotowywanych dań, natomiast oczekujące ich zadania komunikowane były zwykle po angielsku, choć gospodarze starali się przekazać jak najwięcej z bogactwa ojczystego języka – przepisy kulinarne podawali w języku włoskim.

Ekonomistki zaznajamiały się z pracą firm ubezpieczeniowych, biur takich jak: Ufficio Azzurro Societa Cooperativa Sociale – 5 uczennic, Futuro S.A.S. – 4, Ostello Villa Redenta – 1 od strony poznawania i wypełniania dokumentacji związanej z pobytem gości, zaznajamiania się z najważniejszymi regulacjami prawnymi dotyczącymi relacji między klientami a firmami, systemem rezerwacji i sposobami promocji. Poznawały także finansowe uwarunkowania działania, o ile to nie naruszało tajemnic firmy. Przy tym zapoznawały się z miejscowym stylem pracy, włoskimi przepisami podatkowymi. Podatek dochodowy od osób fizycznych jest progresywny i jest aż 5 stawek tego podatku, podatek od wartości dodanej u nas VAT tam IVA ma niższą stawkę podstawową 20% a u nas 23%. Stażystki poznały włoskie przepisy bhp, regulaminy pracy, procedury zakładania firm i sposoby rozliczania się z fiskusem. Dowiedziały się, że o wiele łatwiej i szybciej zakłada się firmę – wszystko drogą elektroniczną, że oddziały firm zagranicznych płacą podatki na takich samych zasadach jak firmy włoskie oraz, ze własna księgowość musi być prowadzona we Włoszech.

Uczniom pozostawiono wiele swobody w trakcie wykonywania obowiązków. Musieli się wykazać samodzielnością i odpowiedzialnością oraz zdolnościami komunikacyjnymi i współpracy w zespole. Odnosiło się to do kucharzy, ale w szczególności do hotelarzy i ekonomistów, którzy wiele swoich obowiązków siłą rzeczy wykonywali bez nadzoru, a kontroli podlegał ostateczny efekt ich pracy. Wszyscy, oczywiście, poprawili praktyczną znajomość języków obcych.

Po pracy uczniowie żyli wśród mieszkańców Spoleto, poznawali miejscowe obyczaje i kulturę pogłębiając znajomość języka. Kontaktowali się także z innymi młodymi ludźmi z innych krajów (Węgrzy, Bułgarzy) odbywającymi tamże praktykę, rozwijając swoje umiejętności interpersonalne.

Projekt i jego założenia zostały w pełni zrealizowane. Były zgodne z kierunkami kształcenia stażystów i formalnymi wymaganiami programowymi. Ukończenie zagranicznego stażu zawodowego poświadczone zostało certyfikatem Europass -Mobilność, honorowanym  przez pracodawców w całej Unii Europejskiej.

Uczniowie udoskonalili swoje umiejętności zawodowe i językowe, rozwinęli swoje kompetencje społeczne – samodzielność, odpowiedzialność, komunikację i współpracę w zespole.

Poznali inną obyczajowość i mentalność, przełamali kulturowe stereotypy, zyskali pewność siebie i wzmocnili poczucie własnej wartości. To są mocne strony projektu i w takiej formie należy kontynuować inne projekty. Najważniejsze niewątpliwie było poznanie w praktyce pracy hotelu, kuchni i innych włoskich przedsiębiorstw.

Było to bardzo cenne doświadczenie dla uczniów naszego technikum - wzbogacili swoją wiedzę, zdobyli nowe umiejętności oraz „sprawdzili siebie” na zagranicznym rynku pracy.

[vc_facebook type="standard"]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do