Reklama

ZSP4 Szkoła fachowców

AWAP
30/03/2018 12:52
Ekonomik to szkoła z tradycjami

Od kilkudziesięciu lat kształci ekonomistów i techników gastronomii, a od kilkunastu techników hotelarstwa i turystyki.

To szkoła, która umożliwia studiowanie na wyższych uczelniach, ale przede wszystkim
przygotowuje do pracy w atrakcyjnych zawodach, bo wyposaża absolwentów w
praktyczne umiejętności. A dziś, to przede wszystkim liczy się na konkurencyjnym
rynku pracy.

Jak rozwijane są pasje uczniów, ich kompetencje - a co najważniejsze-
kreatywność ? Oto przykład. Aby radośnie powitać wiosnę, w EKONOMIKU
zorganizowano kolejną edycję konkursu gastronomicznego „Moje pasje kulinarne”,
który konwencją przypominał popularny program telewizyjny Top Chef. Uczestnicy
walczyli nie tylko na noże kuchenne, patelnie i talerze, co potwierdzić miało ich
tężyznę kulinarną,tak potrzebną w tym zawodzie, ale w głównej mierze rywalizowali
na najbardziej oryginalną i ciekawie podaną potrawę z motywem wiosennym.

Bardzo się starali. Tym mocniej, z jednym z jurorów był Arkadiusz Parusel.
Kim jest ? To właśnie absolwent jaworznickiego Ekonomika. Po ukończeniu
Technikum Gastronomicznego przez kilka lat z sukcesem pracował w renomowanych
katowickich restauracjach.

AKOLADA to lokal działający przy Akademii Muzycznej. To tu po pomyślnie zdanym
konkursie zdobywał doświadczenia kulinarne. Nie było łatwo, bo najliczniejszą grupą
klientów byli muzycy z całego świata, kadra profesorska oraz studenci. Z tego
powodu menu musiało być urozmaicone i uwzględniające kuchnie świata.
Następne szlify zdobywał …. też w artystycznych klimatach. Tym razem była to
restauracja ZA KULISAMI, mieszcząca się przy Teatrze Śląskim, gdzie
konsumentami byli aktorzy i reżyserzy z całej Polski. Miał stałych gości, którzy
zachwycali się popisowym daniem szefa kuchni, czyli małże po nowozelandzku z
pomidorami i parmezanem lub stek T-Bone z masłem truflowym. Brzmi
enigmatycznie, ale danie ponoć wyborne. Po prostu palce lizać !
PATRIA to znana restauracja nie tylko z kulinarnych rewolucji Magdy Gessler, ale
również z przedwojennej, dobrej, tradycyjnej kuchni myśliwskiej. Tu również
wzbogacił swoje dossier zawodowe Arkadiusz Parusel.

A dziś ? Aktualnie pracuje w jaworznickich TRZECH BRAMACH. Jest szefem kuchni
odpowiedzialnym za smaczne i oryginalne menu. Czy wystarczająco tajemniczo
brzmi nazwa dania: polędwiczki ze strusia, czy mus z palonej białej czekolady z
galaretką malinową albo pate choux z kremem patissierre?  No cóż, oprócz karty
należałoby zamówić jeszcze słownik dań światowych.
Pan Arkadiusz systematycznie doskonali i zmienia zestaw dań w karcie. Jego
ambicją jest przygotować produkt w niekonwencjonalnej formie i nieoczywistym
zestawie smaków. Ma być smacznie, ma być zdrowo i z niespodzianką dla zmysłów !

Wciąż się uczy. Podpatruje najlepszych w branży i dzieli się doświadczeniem. Bierze
udział w konkursach gastronomicznych i wygrywa. Zajął 1 miejsce na 4000
uczestników w konkursie organizowanym przez Gastronomię Śląsk (kategoria-
danie mięsne).

A w marcu 2018 w Ekonomiku - swojej macierzystej placówce otworzył wiosenny
sezon kulinarny jako absolwent, który osiągnął sukces. Tak trzymać!

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do