Reklama

Zupa tajska – smak tajlandzkich wakacji

AWAP
21/01/2019 13:54
Zupa tajska w kilku swoich regionalnych odmianach charakteryzuje się wyrazistym, orientalnym smakiem. Dzięki dodatkom aromatycznych ziół i przypraw, zupa ta wspaniale rozgrzewa organizm podczas przeziębień i zimowych chłodów.

 

Zupa tajska – aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca


Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie ziół i przypraw, a przy tym z reguły jest prosta i szybka w przyrządzaniu. Zupa tajska w naszej wersji jest pełna aromatów, a jej egzotyczny smak na chwilę przeniesie nas do pięknej Tajlandii. Do zupy dodaliśmy papryczkę chili, ale jej ostry smak możesz złagodzić większą ilością mleczka koksowego, zatem po ten przepis mogą sięgać również ci, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami.


 


Zupa tajska – składniki:


Poniżej przedstawiamy listę składników, z których przygotujesz pyszną, lekko pikantną zupę tajską. Jeśli masz taką możliwość, to zakupy zrób u lokalnych, sprawdzonych sprzedawców, aby mieć pewność, że produkty są świeże i dobrej jakości.



1 podwójna pierś z kurczaka,
3-4 cm świeżego imbiru,
2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
1 cebulka dymka,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
100 g kukurydzy z puszki,
200 g pieczarek,
300 ml mleczka kokosowego,
½ opakowania cienkiego makaronu ryżowego (tak mniej więcej 2 garści),
3-4 gałązki trawy cytrynowej,
1-2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżki oleju kokosowego,
sok z ½ cytryny lub limonki.
pęczek świeżej kolendry.

Jeśli nie chcesz, aby zupa tajska była mocno pikantna, dodaj więcej mleczka kokosowego i zmniejsz ilość dodawanej papryczki chili.


 


Zupa tajska – przygotowanie:


Zupa tajska ma wiele regionalnych odmian, a każda z nich jest smakowita i warta wypróbowania. Poniżej przedstawiamy nasz ulubiony przepis na tajską zupę!


 



Papryczkę chili, imbir, czosnek i cebulę drobno kroimy, a następnie delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy trawę cytrynową.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Z papryki czerwonej usuwany gniazda nasienne i również kroimy w cienkie paseczki, zaś oczyszczone pieczarki w plastry.
Do podsmażonych warzyw dodajemy kurczaka i przez chwilę smażymy. Następnie dodajmy paprykę, smażymy kilka minut i wrzucamy pieczarki.
Całość zalewamy bulionem, a następnie dodajmy sos sojowy i rybny oraz mleczko kokosowe i gotujemy przez 15 minut.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy do bulionu.
Do zupy dodajemy kukurydzę i cebulkę dymkę.
Zupę tajską podajemy z posiekaną kolendrą i sokiem z limonki lub połowy cytryny.
Jeśli masz ochotę, to przed podaniem możesz posypać wierzch zupy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
 

 



Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do