Reklama

Kanapka klubowa - przykład na to, że dania wege mogą być smaczne

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
12/01/2022 23:57
Kuchnia wegetariańska i wegańska zdobywa coraz liczniejszą grupę zwolenników, którzy dobrowolnie rezygnują z jedzenia mięsa. Jednak wciąż u wielu osób pokutuje przekonanie, że dania wegetariańskie nie mogą być równie smaczne, co te z dodatkiem mięsa. Ten stereotyp przełamuje jednak kanapka klubowa w wersji wege.

 

Amerykańska club sandwich
Kanapka klubowa w wersji wege
Inne przepisy wegetariańskie na kanapkę klubową
Dania wegetariańskie dla smakoszy

 

Kanapka klubowa to jedna z najpopularniejszych na świecie kanapek - popularnością dorównuje słynnej, anglosaskiej BLT. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele składników, a zamieniając te mięsne na dodatki wegetariańskie, można otrzymać równie smaczną i prostą przekąskę, którą pokocha każdy smakosz.

 

Amerykańska club sandwich


 

Oryginalna kanapka klubowa pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a tradycja jej przygotowywania sięga aż XIX wieku. Po raz pierwszy podano ją w jednym z nowojorskich kasyn, jako przekąskę dla tamtejszych gości, a dzięki swojej prostocie, a jednocześnie niezwykłemu smakowi, szybko zaskarbiła sobie sympatię nie tylko Nowojorczyków, ale również smakoszy na całym świecie. Club sandwich to nic innego jak kromki przypieczonego pieczywa, w oryginale chleba typu graham, przełożone świeżymi warzywami, sosami i dodatkami mięsnymi, wśród których powinien znaleźć się chrupiący boczek oraz wędlina z indyka. Obecnie chleb graham zastępuje najczęściej chleb tostowy, a kanapkę klubową wykonuje się w wielu różnych wariacjach.

 

Kanapka klubowa w wersji wege


 

Jedną z tych wariacji jest przepis na kanapkę klubową w wersji wegetariańskiej, w której szynka z indyka i chrupiący bekon zostały zastąpione tofu i roślinnymi odpowiednikami wędlin i serów. Do przygotowania tej wersji kanapki potrzebnych jest osiem kromek chleba tostowego, tofu, awokado, cebula, pomidor, cytryna, pieprz, sól, sałata rzymska, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, pasta kanapkowa (zamiennik sosów) oraz roślinne plastry, np. o smaku migdałów. Aby wegetariańska kanapka klubowa była jak najbardziej zbliżona do oryginału, na rozgrzanej patelni grillowej należy podpiec chleb tostowy. Przygotować trzeba też tofu - wystarczy pokroić je na niezbyt grube plastry i usmażyć na oleju słonecznikowym, aż będą chrupiące. Po usmażeniu najlepiej osuszyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Teraz należy przygotować warzywa - umyć i osuszyć sałatę, awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zaczęło ciemnieć, a także obrać i pokroić w krążki świeżą cebulę.

 

Teraz można zabrać się do przygotowania kanapki. Połowę kromek chleba tostowego należy posmarować wcześniej przygotowaną pastą, położyć liść sałaty, tofu, roślinne plastry, awokado, cebulę, a na końcu plastry pomidora. Całość warto doprawić solą i pieprzem, a także skropić odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny. Tak przygotowaną kanapkę trzeba jeszcze przykryć drugą warstwą z chrupiącego chleba tostowego. Kanapkę można przekroić na pół, a w każdy trójkąt wbić wykałaczkę, która ułatwi jedzenie. Wegetariańska kanapka klubowa będzie idealnie smakować z domowymi frytkami przygotowanymi w piekarniku lub chipsami ziemniaczanymi.

 

Inne przepisy wegetariańskie na kanapkę klubową


 

Nie da się ukryć, że wiele smaku kanapce klubowej nadają zastosowane sosy lub pasty, którymi smaruje się chleb. W wersji oryginalnej kromki pieczywa smaruje się majonezem lub dobrej jakości musztardą miodową, ale w tej roli spotkać można również ketchup, a nawet sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego! Im bardziej składniki będą się różniły od tych stosowanych w pierwowzorze, tym trudniej mówić o prawdziwej kanapce klubowej. Ważnym elementem samej kanapki są podawane do niej dodatki. Na talerzu pojawiają się więc frytki i ziemniaczane chipsy, jednak można je śmiało zastąpić zdrowszym odpowiednikiem, np. frytkami z batatów lub chipsami nie z ziemniaków, ale innych warzyw, np. jarmużu. To dobry pomysł szczególnie dla osób, które bardzo dbają o linię, ponieważ sama kanapka nie należy do lekkich dań.

 

Dania wegetariańskie dla smakoszy


 

Kanapka klubowa to tylko jedna z propozycji na dania wegetariańskie, przygotowane na bazie słynnych na całym świecie dań z dodatkiem mięsnym. W ten sposób można dowolnie modyfikować niemal każdy przepis, zastępując składniki mięsne ich roślinnymi odpowiednikami. Sprawdzone przepisy wegetariańskie można bez trudu znaleźć w internecie, m.in. na stronach producentów zdrowej żywności, którzy często zajmują się nie tylko wytwarzaniem i dystrybuowaniem produktów roślinnych, ale również przygotowywaniem na ich bazie pysznych dań wegetariańskich i wegańskich. Każdy, kto chce skończyć z boczkiem, a zaprzyjaźnić się z pomidorem i sałatą, powinien więc sięgnąć po polecane przepisy wege i spróbować pysznej i prostej kuchni bez mięsa. Zwrócenie się w stronę kuchni roślinnej można potraktować jako eksperyment, który przyniesie jedynie korzyści - roślinne przepisy są zdrowe, a przygotowane z nich dania sycące, dlatego zadowolą nawet największych zwolenników mięsa.

undefined

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do