Reklama

Kulinarne podróże po Jaworznie - Trzy Bramy

AWAP
24/11/2017 13:39

W swych kulinarnych poszukiwaniach dotarliśmy do miejsca niezwykłego.


Restauracja „Trzy Bramy” i jej niecodzienna kuchnia.

Restaurację otworzono przed pięciu laty. Powstała z myślą o stworzeniu miejsca, którego w mieście brakowało. Jej menu jest niepowtarzalne i nad wyraz smakowite. Szefem kuchni jest Arkadiusz Parusel, fascynat kuchni staropolskiej, właściciel bogatej biblioteki z książkami kucharskimi, stąd też jego autorskie oryginalne menu. Wszystko w kuchni restauracji przygotowywane jest od podstaw, półprodukty są wykluczone. Jako druga na Śląsku restauracja wprowadziła do codziennego menu mięso strusie. Podawana jest polędwiczka ze strusia z marchewkowym pure, z grillowanymi warzywami i sosem holenderskim, powstałym z wywaru z trawy żubrowej.

[caption id="attachment_106809" align="aligncenter" width="1000"] Tarta z kozim serem, konfiturą z pigwy i szarpana gęś owsiana[/caption]

Do 3 grudnia w restauracji trwać będzie akcja „Gęsina na św. Marcina”. Wybierane są do niej najlepsze restauracje w całej Polsce. „Trzy bramy” są jedyną jaworznicką restauracją zgłoszoną do tej prestiżowej akcji. W czasie trwania akcji restauracja serwować będzie trzy oryginalne dania z gęsiny. Podawana będzie stara rasa polska – gęś biała kołudzka z gospodarstwa ekologicznego z Wisły Wielkiej. Są to gęsi karmione owsem, hodowane na wolnym wybiegu. Gwarantuje to wyśmienite mięso, o wysokich walorach zdrowotnych. Gęś poddaje się długotrwałemu gotowaniu w gęsim smalcu, co daje szczególną delikatność i soczystość mięsa. Serwowana jest tarta z ciasta migdałowego, z panierowanym kozim serem, autorską konfiturą z pigwy i szarpaną gęsią owsianą.

[caption id="attachment_106810" align="aligncenter" width="1000"] Pierś gęsi owsianej z sosem na bazie rokitnika i miodu pitnego z gofrem i marynowanymi rydzami[/caption]

Gęsia szyja tzw. gęsi pipek (przepis z XIV wieku) nadziewana jest krupniokiem z szarą renetą. Serwuje się ją z espumą, czyli pianką z buraka i czarnej porzeczki. Podaje się także pierś gęsi poddawanej ok. dwugodzinnemu konfitowaniu (gotowani w smalcu) w temp. ok. 100 stopni. Do niej serwuje się sos na bazie trójniaka, autorską konfiturę z rokitnika, gofry ziołowe (do ciasta dodawane są świeże zioła – oregano, rozmaryn i tymianek) oraz marynowane rydze, zbierane przez szefa kuchni w powiecie świętokrzyskim.
W restauracji powstaje wyśmienity makaron caviatelli, z mąki zaparzanej z białym winem i oliwą. Podawany jest z obsmażnymi żeberkami, duszonymi warzywami i sosem pomidorowym. Nie można też przeoczyć wyjątkowego ptysia z kruszonką z kremem z fermentowanego bobu tonki i kremem pattissiere (budyń francuski).

Karta dań restauracji zmieniana jest dwu-, trzykrotnie w ciągu roku. Obowiązuje zasada całkowitej sezonowości. W najbliższym czasie w nowym menu pojawi się dziczyzna. Zajrzyjcie tam Państwo koniecznie, niepowtarzalna i wyśmienita uczta kulinarna gwarantowana.

Restauracja „Trzy Bramy”
ul. Sądowa 13, Jaworzno
tel. 32 752 04 01

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do