To bardzo urokliwy gatunek i do tego niezłe ziółko znajdujące zastosowanie w medycynie ludowej wielu krajów. Dlatego warto przyjrzeć mu się bliżej.
Zanim opowiem o jego najważniejszych właściwościach leczniczych, przyjrzyjmy mu się jeszcze dokładniej. Tych nerkowatych, grubo karbowanych liści oraz fioletowo-niebieskich kwiatów nie sposób pomylić z czymkolwiek. Do tego dochodzi charakterystyczny korzenny aromat.
Roślina występuje w wielu miejscach. Kwitnie dość długo, co widać na przykładzie z Dąbrowy Narodowej Łubowca. Moje dzieciństwo upłynęło pod znakiem konsumpcji tego ziela jako dodatku do jajecznicy oraz zup typu kartoflanka. Nazywaliśmy go „kondrotek”. O tym, że jest to także zioło, dowiedziałem się znacznie później. Warto wiedzieć, że posiada właściwości przeciwbakteryjne, wspomagające odporność, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne. Generalnie korzystnie wpływa na organizm przy chorobach skóry, wątroby oraz nerek.
Co do reszty szukajcie, a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć, jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie