Reklama

Pełnowartościowe soki – tylko z wyciskarki

AWAP
25/06/2018 06:22
Przez dziesięciolecia w polskich kuchniach królowały sokowirówki, niezbędne zwłaszcza w czasach, gdy w sklepach nie było soków owocowych. Dziś soki kupić można w każdym markecie, ale ich wartość jest wątpliwa, ponieważ nie są tak świeże jak sok przed chwilą uzyskany, a ponadto producenci dodają do nich cukier, o którego szkodliwości nie trzeba już chyba nikogo przekonywać.

Sokowirówki nadal spełniają swoje zadanie, ale z wieloma ograniczeniami. O ile np. wyciskarka nadaje się do wszelkich warzyw i owoców, o tyle sokowirówka nie pozyska soku z liści (np. szpinaku, pietruszki, kapusty, mleczu ani ziół) ani z drobnych owoców jak jagody, porzeczki czy maliny. Sokowirówka dostarcza klarowny sok, pozbawiony drobin owoców. Należy go spożyć zaraz po wytworzeniu. Sok uzyskany z wyciskarki jest gęsty, z kawałeczkami wyciskanych produktów, można go po przygotowaniu odstawić do lodówki i przechowywać tam nawet przez trzy doby. Wynika to z faktu, że wolnoobrotowa wyciskarka nie nagrzewa ani nie natlenia soku, przez co dłużej zachowuje on świeżość. Ranking najlepszych wyciskarek na rynku znaleźć można na stronie http://barczewo.com.pl/wyciskarki-wolnoobrotowe-opinie.


Ilość czy jakość?


Jeżeli trzeba szybko napoić sokiem większe grono spragnionych, sokowirówka spisze się lepiej: pracuje szybciej i wydajniej, zwłaszcza jeśli jest wyposażona w zewnętrzny pojemnik na miąższ. Nieco gorzej spisują się modele, w których pozostałości owoców odkładają się na sicie, które trzeba co jakiś czas oczyszczać. Sok jest jednak stosunkowo rzadki i nadaje się przede wszystkim do gaszenia pragnienia. Wyciskarka pracuje dużo wolniej, dostarcza za to sok lepszej jakości, bogatszy w witaminy i składniki odżywcze. Ma także większą efektywność: uzyskuje znacznie więcej soku z tej samej ilości surowca, nie pozostawia go bowiem w miąższu.      


Ach, to czyszczenie


Obydwa urządzenia, a więc sokowirówka i wyciskarka, wymagają czyszczenia zaraz po zakończeniu wytwarzania soku. Czyszczenie sokowirówki zajmuje sporo czasu, zwłaszcza że usunięcie drobinek miąższu z sita bywa dość kłopotliwe. Nieco łatwiej pójdzie z wyciskarką dwuślimakową, a najłatwiej i najszybciej oczyścimy jednoślimakową.


No a trwałość?


Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt niezwykle trwały. Dzięki temu producenci udzielają na niego długich gwarancji, czasem nawet do 15 lat. Jest to więc inwestycja bardziej opłacalna niż sokowirówka, ale oczywiście pod warunkiem, że będzie to urządzenie możliwie często używane. Wyciskarka stojąca na półce lub w kuchennej szafce pożytku przecież nie przynosi…

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do