Reklama

Polacy nadal są mięsożercami, jednak nie aż takimi jak kiedyś

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
27/05/2024 08:47
Choć Polska nadal znajduje się w czołówce Europy pod względem spożycia mięsa, już ponad 40 proc. Polaków je mniej mięsa niż rok wcześniej.
Z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland” wynika, że 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną.

Polacy zmieniają swoje nawyki żywieniowe


Pandemia i inflacja wpłynęły na nawyki żywieniowe Polaków w ten sposób, że zwiększyły liczbę osób na dietach roślinnych. Liczba fleksitarian nieznacznie spadła, co może wynikać z chęci jedzenia bardziej roślinnie bez etykiet dietetycznych.

Raport ProVeg informuje, że 42 proc. Polaków spożywa mniej mięsa niż rok wcześniej, głównie z powodów zdrowotnych. Analiza GovGrant przewiduje, że globalny udział tradycyjnego mięsa w konsumpcji będzie malał, co widać także w Polsce, gdzie spożycie mięsa w 2022 roku spadło do 73,5 kg na osobę.

Sięgamy po roślinne zamienniki mięsa


Pomimo nadal wysokiego spożycia mięsa świadomość potrzeby jego ograniczenia rośnie. Przetwory mięsne znajdują się na liście czynników rakotwórczych, a produkcja mięsa odpowiada za 14,5 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych.

Jak podał Polski Instytut Ekonomiczny, mieszkańcy Polski rocznie jedzą średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż wynosi średnia UE. Konsumpcja mięsa w Polsce przekłada się na emisję 1,1 tony CO2 na mieszkańca – to o 0,7 t mniej niż średnia UE-27.

Badanie InsightOut Lab z 2022 roku pokazuje, że 62 proc. Polaków ma dostęp do roślinnych zamienników mięsa, a blisko połowa próbowała tych produktów. Spośród tych, którzy spróbowali, 43 proc. spożywa je regularnie, choć główną przeszkodą w całkowitym oparciu na nich swojej diety jest przekonanie, że nie mogą one w stu procentach zastąpić prawdziwego mięsiwa.

Duży potencjał


Wysoka inflacja w 2023 roku wpłynęła na rynek roślinnych zamienników mięsa, ale początek 2024 roku wygląda bardziej optymistycznie. Cena i dostępność produktów roślinnych niestety mimo wszystko nadal stanowią bariery, ale rynek rozwija się dynamicznie, więc niewykluczone, że wkrótce będzie lepiej.

Polska ma duży potencjał do produkcji roślinnych zamienników mleka i mięsa. Choć to wymagający rynek, na którym nie wszystkie firmy przetrwały, najsilniejsi producenci mogą czerpać korzyści z rosnącego trendu zainteresowania produktami roślinnymi w Europie Zachodniej.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do