
Włoskie produkty uchodzą zazwyczaj za wyroby wysokiej jakości, a tajniki ich produkcji — szczególnie w przypadku salami — przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Aby wybrać to najsmaczniejsze i najlepsze, grupa rzemieślników z GRUPPO NORCINI ITALIANI organizuje konkurs, w którym w tym roku zgłoszono 120 produktów, w tym jeden z Polski. Jak to możliwe, że we Włoszech doceniono salami wytwarzane w Polsce?
W konkursie, obok włoskich producentów, wystartował również Santo Salvatore z Jaworzna, który postanowił produkować w Polsce włoskie salami. Opiera się na polskim mięsie, ale wykorzystuje włoskie składniki i tradycyjną włoską recepturę. Swoje produkty zgłosił do konkursu organizowanego przez GRUPPO NORCINI ITALIANI — i zostały one wysoko ocenione.
Podczas finału konkursu jury nagrodziło Santo za wysoką jakość produktu oraz za propagowanie włoskiej kultury w Polsce. – To ogromne wyróżnienie dla mojej pracy. Bardzo cieszę się, że produkty, które przygotowałem, zostały tak wysoko ocenione przez profesjonalistów – mówił Santo po wręczeniu nagrody.
Santo zapowiedział, że już niebawem uruchomi produkcję włoskich wędlin w Polsce. Jego wyroby będzie można kupić w markowych sklepach.
Południowa kuchnia włoska słynie z bogactwa smaków i wysokiej jakości składników. Tradycyjne receptury różnią się w zależności od regionu. Konkurs GRUPPO NORCINI ITALIANI, prowadzony przez Paolo Raffellego, prezentuje tę różnorodność i pokazuje, jak bogaty jest świat włoskiego salami.
W tegorocznej edycji główną nagrodę zdobyła Dania Di Gianantonio, która zdradziła sekret najlepszego salami: trzeba włożyć w jego produkcję dużo pasji i serca.
Konkurs przyciągnął wielu pasjonatów włoskich smaków i staje się coraz ciekawszym wydarzeniem także dla turystów.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie