Reklama

Dawnym zwyczajem - Wielka Sobota

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
08/04/2023 08:00
Wielka Sobota to czas święcenia pokarmów, wody i ognia. Danymi czasy święcenie pokarmów odbywało się na dworze, pod przydrożnymi krzyżami, kapliczkami lub na wiejskich placykach. Stopniowo zwyczaj ten przenoszono do kościołów.
Na wsiach kosze z pokarmem do świecenia były ogromne, uznawano bowiem, że poświęcić należy wszelkie jadło, które potem spożywano podczas śniadania wielkanocnego. Umieszczano więc w tych koszach całe bochny chleba, pęta kiełbas, placki, kołacze, osełki masła, pisanki, kule utartego chrzanu.

Rano w Wielką Sobotę święcono wodę i ogień. Poświęcony płomień był symbolem domowego ogniska, przenoszono ów płomień za pomocą kaganków lub świeć do domostw, gdzie zapalano od niego ogień pod kuchennymi piecami. Było też w zwyczaju tego dnia okadzanie izb i całego domostwa dymiącymi ziołami, położonymi na palenisku. Miało to uchronić dom od wszelkiego nieszczęścia.

Jak mówi Wiesława Rączka z zespołu śpiewaczego Dąbrowianki Wielka Sobota jest dniem święcenia pokarmów. W kościołach tego dnia panuje cisza. W koszyczku do święcenia powinno być wszystko, co przygotowaliśmy na święta, bo zjemy święconkę. Wieczorem w kościołach od poświęconego ognia zapalne są świece zwane paschałami, które będzą się palić przez całe Święta Wielkanocne.

[caption id="attachment_148209" align="aligncenter" width="2362"] Święcenie pokarmów na Górce, kwiecień 2019 r. (arch. www.jaw.pl)[/caption]

Tomasz Wrona, historyk z Mysłowic, regionalista pisze:
Wielka Sobota to również czas nadzwyczajny. Przygotowywano ciasta, świąteczne potrawy, w tym zupę chrzanową, Ozdabiano dom i jajka wielkanocne, które były przecież symbolem życia. Zazwyczaj gotowano je w naturalnych barwnikach - łuskach cebuli, buraczkach, korze dębu (uzyskiwano barwę czarną), modrej kapuście. Bardzo często przygotowywano kroszonki, czyli na barwionych skorupkach ryto igłą lub brzytwą wzory roślinne, a zwłaszcza kwiatowe. Te kroszonki nie były aż tak dekoracyjne jak te spod Opola, jednak również te są godne podziwiania.

Na przełomie wieków nie święcono w naszych stronach potraw w kościołach. Dopiero w okresie międzywojennym rozpowszechnił się ten zwyczaj na terenach śląskich przyłączonych do Polski w 1922 roku. Jednak w godzinach dopołudniowych odbywały się w kościołach obrzędy święcenia wody. Ludzie często brali w nich udział, wszak święcona woda była w domu potrzebna. Uczestniczono także w adoracjach przy Bożych Grobach. Nieraz aż do poranka wielkanocnego.

[caption id="attachment_136135" align="aligncenter" width="1200"] Mysłowice, uroczyste święcenie pokarmów, marzec 2018 (arch. www.jaw.pl)[/caption]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do