Reklama

Gęsina na św. Marcina - Kolacja degustacyjna

AWAP
07/11/2019 22:28
Poznaj staropolskie zwyczaje kulinarne. Już 11 listopada w restauracji Trzy Bramy będzie możliwość degustacji tradycyjnych dań z gęsiną w roli głównej. To idealny sposób na spędzenie święta niepodległości. Zobacz co przygotowaliśmy.




Polska tradycja


11 listopad to dla Polaków dzień święta odzyskania niepodległości. Czy pamiętacie, że w tym dniu wypada też dzień św. Marcina? O tym zapewne pamiętały nasze babcie i prababcie. Dzień ten był wyjątkowy, jak na babcie przystało, kulinarnie. Staropolskie przysłowie głosi:
„Najlepsza gęsina na św. Marcina”
I rzeczywiście w tym dniu na polskich stołach królowały gęsi. Później przez cały okres jesienno- zimowy spożywane było to właśnie mięso. Wzmianki o polskim święcie gęsiny pojawiały się już od XVII w. Kuchnia polska to ogromne bogactwo i różnorodność smaków, które współcześnie niestety zamieniamy na szybkie posiłki. Warto wrócić do tych pysznych tradycji, choć raz w roku.

Gęsi w Polsce


Chociaż pod względem hodowli gęsi jesteśmy potęgą, nie jest to produkt łatwo dostępny. Dlaczego? Większość mięsa trafia na zachód – do Niemiec czy Francji, nasi sąsiedzi doceniają jej walory smakowe i chętniej (niż Polacy) ją kupują. Stąd statystyki, niemal cała gęsina trafia na zagraniczne rynki.


11 listopad w Jaworznie


Jak co roku, Restauracja Trzy Bramy zaprasza na kolację degustacyjną. Dzień święta Niepodległości to idealny moment by spojrzeć w przeszłość. By docenić nasze narodowe tradycje, również te kulinarne. To wydarzenie to historyczna podróż kulinarna. W tym dniu w restauracji Trzy Bramy w Jaworznie, królują staropolskie przepisy.
Kolacja degustacyjna

11.11.2019r. o godz. 18:00 w restauracji Trzy Bramy rozpoczyna się kolacja degustacyjna, składająca się z czterech dań, lampki wina oraz muzyki na żywo. Przystawka, zupa, danie główne i deser. Wszystkie serwowane dania zostały przygotowane od podstaw przez wybitnych kucharzy. Warto zwrócić szczególną uwagę na przystawkę – tradycyjny polski półgęsek, przygotowany według dawnych receptur.


Szef kuchni – Arkadiusz Parusel (wielokrotnie nagradzany m.in. przez grupę gastronomia Śląsk za dania serwowane w restauracji Trzy Bramy) poprowadzi dla Państwa to wydarzenie. Opowie o tradycjach oraz o każdym z dań pojawiających się na talerzach. To wyjątkowy wieczór i dobry sposób by w dniu niepodległości oddać hołd naszym staropolskim tradycjom.
Jak zarezerwować stolik?
Zaproszenia w cenie 105,00 zł/os do nabycia w restauracji.
Rezerwacje stolików:
mail: [email protected]
tel. (32) 752-04-01 lub 570-499-080

 

[vc_facebook]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do