Reklama

Na Pańskiej Górze żółciak siarkowy, czyli „Leśny kurczak”

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
09/06/2021 13:41
Ostatnio sporo osób zainteresowało się gatunkiem pewnego grzyba, jakim jest żółciak siarkowy. Dlatego na przykładzie owocników z Pańskiej Góry przyrodnik Piotr Grzegorzek pokazuje, jak wygląda. Jest on bardzo kruchy a przez to w odróżnieniu od większości grzybów lekkostrawny.
Większość grzybów spożywanych w naszym kraju ma standardowy wygląd, znaczy się, musi posiadać kapelusik fikuśny tudzież nóżkę zgrabnie toczoną. Wtajemniczeni wiedzą, że można jadać niektóre huby. Należy do nich żółciak siarkowy przez smakoszy nazywany leśnym kurczakiem. Niestety częściej spotkamy go w parkach, na przydrożach oraz w zieleni osiedlowej.

Żółciak siarkowy jest to grzyb jadalny i trzeba dodać, że bardzo smaczny. Jeżeli kogoś interesują jego walory smakowe, to pamiętajmy, że przed spożyciem wymaga on wcześniejszej obróbki cieplnej (15-20 minutowego obgotowywania). Dopiero po niej można przystępować do dalszego przygotowywania go do jedzenia, np. w postaci kotleta w panierce.

[vc_facebook]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do