Reklama

Świąteczny konkurs kulinarny

AWAP
15/12/2016 10:04

Gratulujemy panu Pawłowi Kilianowi, który na nasz konkurs kulinarny przesłał przepis na świąteczny żurek. Pan Paweł wygrywa bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.


Składniki:

pęczek włoszczyzny
30 dag kiełbasy swojskiej
0,5 l zakwasu na żur
6 jajek na twardo
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 ząbków czosnku
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
śmietana 30%


Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj kiełbasę, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut.
Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Gotuj do momentu połączenia się smaków i na koniec dodaj śmietanę.
Jajka ugotuj, obierz i pokrój na ćwiartki.
W międzyczasie obierz, pokrój w piórka i podsmaż cebule.
Ziemniaki ugotuj, ubij i pomieszaj z podsmażoną wcześniej cebulą.
Ziemniaki i jajka włóż do miski, następnie wszystko zalej żurkiem.

Smacznego!

Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: [email protected]. Na Wasze kolejne przepisy czekamy do poniedziałku 19 grudnia. Zachęcamy do dołączania zdjęć potraw.

*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.

** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do