Reklama

Wino czerwone — historia oraz właściwości

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
15/07/2022 12:10
Wino czerwone to znany i ceniony napój alkoholowy, który spożywany jest już od setek lat. Słynie również ze swoich właściwości zdrowotnych i pozytywnego wpływu na układ sercowo-krwionośny. Na przestrzeni lat sposób jego produkcji został nie tylko zmodernizowany, ale pojawiło się również wiele odmian tego trunku. Jaka jest historia czerwonego wina i jak wpływa ono na nasze zdrowie? Podpowiadamy.  

Historia wina czerwonego


Czerwone wino ma bardzo długą i bogatą historię, która sięga czasów przed naszą erą. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się też w Biblii i mitologii greckiej. Z kolei znaleziska na terenie obecnej Gruzji pozwalają twierdzić, że było ono produkowane już około 7 tys. lat p.n.e. Na terenie obecnego Iranu wytwarzano je 5 tys. lat p.n.e., ponieważ zostały odnalezione naczynia, w których było przechowywane.  

Z kolei zapisy babilońskie z około 2750 r. p.n.e. świadczą, że było ono znanym w tym czasie trunkiem. W grobie jednego z faraonów egipskich Skorpiona I znaleziono fragmenty naczyń, w których je przechowywano. Ważnym miejscem na mapie i historii wina jest również Grecja. Odkryto tam pozostałości prasy winiarskiej z 1600 r. p.n.e. Również na tamtejszych malowidłach możemy zobaczyć spożywających wino Greków. Kulturę wytwarzania wina przejęli od nich Rzymianie. W pierwszym wieku przed naszą erą zaczęli uprawę winorośli i produkcję tego trunku.  

Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego doszło do spadku popularności winiarstwa. Dopiero Karol Wielki zaczął wspomagać właścicieli winnic, a jego syn kontynuował działania ojca. Wtedy prym w tej materii wiedli m.in. Cystersi. Natomiast w Polsce winorośl pojawiła się najprawdopodobniej wraz z przyjęciem chrześcijaństwa.  

Właściwości wina czerwonego


Wino czerwone to trunek, który posiada wiele udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych. Może poprawiać profil lipidów, czyli zwiększać stężenie frakcji HDL — tzw. dobrego cholesterolu i obniżać LDL, czyli zły. Ponadto czerwone wino posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poprawia również funkcję śródnabłonkową i wrażliwość na insulinę.  

Trunek ten zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy, czyli polifenole, które mają korzystne działanie na serce i układu krwionośny. Zwiększają światło tętnic, dzięki czemu krew szybciej krąży i hamowane są procesy zakrzepowe, a serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Badania wykazały, że mogą one zapobiegać też zmianom miażdżycowym i usprawniać przepływ krwi przez działanie rozkurczowe. Katechina z kolei skutecznie wyłapuje i zwalcza wolne rodniki.

 

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do