Reklama

Własna restauracja krok po kroku - co trzeba zrobić?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
28/05/2024 23:04
Własna restauracja krok po kroku - co trzeba zrobić?

Gastronomia nie należy do łatwych biznesów, ale też daje ogrom satysfakcji. Ludzie chwalący posiłki i obsługę, polecający lokal i odwiedzający go regularnie nie tylko stanowią źródło dochodu, ale też dowód na to, że nasze starania przynoszą komuś radość. To dlatego, pomimo trudności i złożoności, ciągle wiele osób marzy o otwarciu własnej restauracji. Jeśli też do nich należysz, to sprawdź, jak w 8 krokach założyć biznes gastronomiczny, aby zmaksymalizować swoje szanse na odniesienie sukcesu.

Krok 1: Sprawdź, czego potrzebują potencjalni klienci


Zanim wybierzesz profil restauracji, warto zorientować się, jakiej kuchni brakuje w okolicy. Być może kolejna pizza czy kebab to nie to, czego poszukują klienci. Staraj się odkryć preferencje potencjalnych gości również w zakresie godzin otwarcia restauracji czy też dodatkowych udogodnień (np. plac zabaw, na którym mogą się wyszaleć dzieciaki, rampa podjazdowa i przestrzeń przy stołach dla konsumentów na wózkach inwalidzkich).

Krok 2: Dopełnij formalności


Każda firma zaczyna się w urzędzie gminy, gdzie należy złożyć wniosek CEIDG z podstawowymi informacjami dot. działalności. W przypadku restauracji formalności na tym się jednak nie kończą. Aby rozpocząć karmienie ludzi, potrzebujesz pozytywnej opinii Sanepidu. W tym celu musisz przedłożyć projekt technologiczny lokalu, ilustrujący rozkład pomieszczeń, szlaki komunikacyjne oraz większość sprzętów. Potrzebujesz profesjonalnej pomocy? Szukaj jej na https://horeca-design.pl/projekty-technologiczne-dla-restauracji/ .

Krok 3: Znajdź rzetelnych dostawców


Dobre jedzenie można przygotować tylko z użyciem dobrych produktów. Stosuj zasadę „z pola do stołu” – czyli wybieraj lokalnych dostawców, którzy mogą zaoferować naprawdę świeże warzywa, owoce czy mięso. Twoja restauracja ma profil egzotyczny, obejmujący półprodukty sprowadzane z innych krajów? Upewnij się, że są one transportowane w optymalnych warunkach.

Krok 4: Stwórz klimat


Restauracja to nie stołówka pracownicza – ludzie przychodzą tutaj nie tylko, aby napełnić brzuchy, ale też dla dostarczenia sobie przeżyć. Zaprojektuj wystrój lokalu w sposób zachęcający do przebywania w nim. Starannie dobierz detale, takie jak dekoracje czy playlista. Nie oszczędzaj na meblach (które muszą być wygodne) ani na naczyniach i sztućcach (które powinny dostarczać również doznań estetycznych).

Krok 5: Skompletuj ekipę


Nawet foodtrucka trudno prowadzić samemu – tym bardziej do restauracji potrzebujesz większej ekipy. Powinna się ona składać z kucharzy (nie tylko jednego – ten będzie czasem potrzebował urlopu albo L4), pomocy kuchennych, kelnerów, ale także osób odpowiedzialnych za administrację. Prowadząc rozmowy rekrutacyjne nie stosuj kryterium najniższej stawki – klienci od razu wyczują, że ich potrawy przygotowywał kiepski kucharz i więcej nie wrócą, więc to żadna oszczędność.

Krok 6: Daj coś ekstra


Zastanów się, z jakich dodatkowych korzyści czy usług byliby zadowoleni twoi klienci. Być może brakuje lokalu oferującego naprawdę szybką dostawę? A może warto zaproponować atrakcyjny system benefitów dla stałych bywalców? Jeśli w twoim mieście restauracji jest sporo, to właśnie coś ekstra może być czynnikiem, który przesądzi o przetrwaniu pierwszych, najtrudniejszych miesięcy a następnie o wieloletnim powodzeniu finansowym.

Krok 7: Wypromuj lokal


Żaden biznes nie może zaistnieć bez reklamy. W przypadku restauracji może być ona jednocześnie skuteczna i tania. Zainwestuj w kampanie o zasięgu lokalnym w mediach społecznościowych i w Google – wydając kilkaset złotych możesz liczyć na naprawdę spektakularne efekty! Nie obawiaj się także wyjść do ludzi. Zorganizuj poczęstunek specjałami serwowanymi w twoim lokalu np. podczas dni miasta czy eventu, który przyciąga uczestników.

Krok 8: Gotuj i zarabiaj!


Formalności dopięte? Menu gotowe? Produkty kupione? Biznes rozreklamowany? A zatem nie pozostaje już nic innego, jak brać się do pracy i karmić ludzi pysznymi daniami!

Być może największym wrogiem własnego biznesu są dobre rady rodziny i znajomych. Przeważnie wynikają one z resztą z realnej troski. Nie rezygnuj z pewnej posady na etacie! Nie bierz pożyczki na rozpoczęcie działalności! Nie ryzykuj, nie wychylaj się, nie igraj z losem. Gdyby kózka… i tak dalej. Tymczasem nie tylko w biznesie, ale ogólnie w życiu, jedyną stałą wartością jest zmiana a dobre bywa często wrogiem lepszego. Możesz z resztą przeprowadzić własny research i sprawdzić, ile osób, które zdecydowały się na dołączenie do grona przedsiębiorców, chciałoby wrócić na etat? 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do