REKLAMA

Nawet jeśli za pieczenie zabierasz się tylko od czasu do czasu, to w Twojej kuchni zdecydowanie nie może zabraknąć tortownicy. Okazuje się wybawieniem, jeśli z gotowych spodów, masy kremowej i owoców chcesz stworzyć najlepszy tort pod słońcem. Sprawdzi się na letnią tartę z jagodami i sernik na zimno. A może po tortownicę sięgasz częściej, bo w Twojej rodzinie wszyscy uwielbiają Twój sernik i jabłecznik? Sprawdź zatem, jaką tortownicę wybrać i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Duża czy mała? Jaka tortownica sprawdzi się w Twojej kuchni?

W przepisach zamieszczonych w sieci, najczęściej króluje tortownica o wymiarach 22 cm. I jeśli pieczesz biszkopt na tort, to zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ten wymiar. W większej tortownicy, takiej np. o średnicy 26cm biszkopt może nisko wyrosnąć i trudno będzie go podzielić na trzy części. W przypadku szarlotki czy sernika wielkość tortownicy nie odegra już aż takiego znaczenia. Faktem jest, że tortownica do pieczenia może mieć różne wymiary. W sklepie dodatki do domu na www.amart.pl znajdziesz wiele modeli tortownic. Jeśli w tygodniu chcesz zaskoczyć domowników małym, słodkim wypiekiem to wybierz te sprawdzone tortownice, które sprawdzą się na rodzinnych przyjęciach.

Jaki masz wybór?

  • tortownica mała (16 cm albo 18cm) – może się przydać do wykonania deseru na zimno albo do upieczenia mniejszego tortu, zapewni Ci też więcej możliwości, np. jeśli na przyjęcie urodzinowe chcesz upiec dwa różne torty – truskawkowy i czekoladowy.
  • tortownica średnia (20, 21 cm albo 22 cm) – na takie tortownice najczęściej obliczone są składniki w internetowych przepisach. Jeśli nie lubisz przeliczać składników albo chcesz, by ciasto idealnie wyszło, a często sięgasz po sprawdzone recepty z kulinarnych blogów, to taka tortownica do pieczenia przyda się i w Twoim domu,
  • tortownica duża – w sklepach znajdziesz i większe tortownice, takie o średnicy 26 a nawet 28 cm – rewelacyjne narzędzie, zwłaszcza jeśli święta spędzasz w większym gronie rodzinnym albo na swoje urodziny co roku pieczesz wielki tort,
  • regulowana forma na tort – okrągły albo prostokątny rant czy opaska do tortu to dobre rozwiązanie, jeśli cenisz uniwersalne i praktyczne rozwiązania. Rant też pozwoli Ci tworzyć niesamowite i wysokie wariacje tortowe.

Twoja tortownica do pieczenia wcale nie musi być tylko okrągła?

Jasne, że nie. Po co się męczyć z wycinaniem serca  czy gwiazdy z okrągłego ciasta? Dowolne kształty ułatwią pieczenie i pozwolą Ci zaskakiwać Twoich gości fantastycznymi wypiekami. Niewątpliwie tort w kształcie serca na walentynki albo sernik świąteczny w kształcie gwiazdy rewelacyjnie zaprezentuje się na Twoim stole.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie tortownica-w-cerca.jpg

Jakie kształty możesz mieć Twoja tortownica do pieczenia?

  • tortownica okrągła albo prostokątna,
  • tortownica w kształcie serca,
  • tortownica w kształcie kwiatka czy gwiazdy,
  • tortownica z profilowanym dnem.

Którą tortownicę wybrać? Jeśli w Twojej kuchni nie ma zbyt dużo miejsca bądź nie poświęcasz aż tak dużo czasu na pieczenie, to zdecyduj się na klasyczną tortownicę. Zrobisz w niej tort czy deser na każdą okazję. Tortownice kwadratowe czy prostokątne sprawdzą się np. przy mazurkach i sernikach.

Tortownice do pieczenia z blachy ocynowanej

Blaszane tortownice są ekonomiczne w zakupie i dość praktyczne w zastosowaniu. Jeśli wybierzesz taką tortownicę z blachy ocynowanej ale z fakturowanym dnem, to możesz mieć dobry sprzęt w niskiej cenie. Należy jednak pamiętać, że taka tortownica może:

  • szybko się odkształcać,
  • rdzewieć,
  • przywierać do pieczonego ciasta.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie tortownica-brazowa.jpg

Musisz więc pamiętać, by formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką czy bułką tartą, albo podłożyć papier do pieczenia. Inaczej pieczenie może zakończyć się mało przyjemnym skrobaniem świeżo upieczonego biszkoptu.

To nie znaczy, że jedyną zaletą takiej blachy jest jej niska cena. Tortownica z blachy ocynowanej jest również lekka, a tym samym ułatwia bezpieczne przenoszenie ciasta.

Tortownica z powłoką nieprzywierającą – warto kupić?

Powłoki nieprzywierające robią prawdziwą furorę w naszych kuchniach. Pozwalają na patelniach smażyć bez tłuszczu i piec ciasta bez ryzyka przywierania. Tortownica z powłoką non – stick rzeczywiście ułatwia pieczenie. Unikasz konieczności smarowania tortownicy tłuszczem i masz pewność, że ciasto nie będzie przywierać do formy. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli dużo pieczesz i zależy Ci na uzyskiwaniu szybkich i dobrych efektów. Tortownice z nieprzymierzalnym dnem nie są jednak w pełni odporne na różnego typu uszkodzenia mechaniczne. Ostre narzędzie może więc je porysować a tym samym zniszczyć dno. Tak samo  nie jest wskazane mycie ich w zmywarce. Tortownice z nieprzywieralnym dnem non – stick są również dostępne w niskiej cenie, dlatego inwestując w ich zakup, z pewnością nie zrujnujesz swojego budżetu domowego. 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie tortownica-1.jpg

Co powinna mieć Twoja tortownica?

W pieczeniu zawsze liczy się efekt, ale przy zakupie tortownicy kieruj się też swoim komfortem. W kuchni możesz sobie zawsze ułatwić albo utrudnić pracę. Dlatego przy zakupie tortownicy zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów:

  • klips do spinania tortownicy – pozwala na łatwe i szybkie wyciągnięcie ciasta,
  • podwójne dno – przydatne rozwiązanie w mniejszych kuchniach. Po co Ci dwie obręcze, skoro możesz mieć jedną i dopasować ją do różnych form tortownicy? W ofertach dostępne są różne formy np. z tuleją albo w kształcie serca,
  • plastikowa pokrywka w komplecie – zawozisz czasem swój fantastyczny sernik do teściowej? Przyda się więc pokrywka z praktycznym uchwytem, dzięki której bezpiecznie przeniesiesz swoje wypieki ale i zabezpieczysz je przed zniszczeniem,
  • dno nieprzywierające non – stick – oszczędzaj swój czas i nie trać go na natłuszczanie spodu albo na oddzielanie ciasta od dna tortownicy. Ułatwi Ci to właśnie powłoka non – stick albo specjalne fakturowane dno,
  • opaska do tortu nierdzewna – taka opaska przyda się zarówno, jeśli pieczesz i mniejsze i większe ciasta czy torty, ale nie chcesz przepłacać na kilku różnych tortownicach. Opaskę wyregulujesz najczęściej od 18 do 30 cm. Zwróć jednak uwagę na jeszcze jedną zaletę – wysokość opaski – świetne rozwiązanie, jeśli pieczesz czterowarstwowy tort i zwykła obręcz tortownicy jest już za niska. Obręcz utrzyma całość w ryzach do czasu aż krem nie uzyska odpowiedniej stężonej konsystencji.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie tortownice-w-sklepie.jpg

Baw się w kuchni i eksperymentuj. Najlepsze ciasta na stole, to bez wątpienia te domowe. Sprawdź, co jest Twoim hitem – sernik, krówka, a może tradycyjna drożdżówka ze śliwkami? Wybierz właściwą tortownicę i częstuj swoich gości pysznymi wypiekami.

 

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki