
— Już w trakcie trwania pierwszych badań przeprowadziliśmy wstępną selekcję jakościową, również pod kątem jakości wyizolowanych szczepów i zdecydowaliśmy o kontynuacji badań na większą skalę opierając się na burakach, kapuście i ogórkach — wspomina Dyrektor Działu Innowacji Grupy Maspex Marta Kutyna-Bakalarska.
— Teraz nie ma miejsca na nadmierny rozwój niepożądanej mikroflory, wady i brak powtarzalności produktów. Proces, w którym używamy wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, zachodzi też zdecydowanie szybciej — dodaje Dyrektor Fruktus Agros Nova Dariusz Piotrowski. — Ma to ogromny wpływ na rozwój produkcji i oraz eksportu w naszym zakładzie.
— Sam proces fermentacji prowadzimy, odwzorowując na skalę przemysłową tradycyjne metody kiszenia, dlatego zachowujemy niepowtarzalny smak domowych kiszonek — zauważa Dariusz Piotrowski.
— Jest to bardzo ekologiczna i prozdrowotna alternatywa dla standardowych metod utrwalania żywności, ale też duże wyzwanie technologiczne — mówi Dariusz Piotrowski. — Pozwala ograniczyć lub w pełni usunąć patogeny, a zachować mikroorganizmy obojętne dla człowieka. Pełna sterylizacja nie jest w przypadku produktów żywieniowych ani konieczna, ani zdrowa, ponieważ obniża odporność konsumentów na bakterie i grzyby. Stosując wysokie ciśnienie, można zachować jakość świeżych produktów, a jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przypadku bakterii, drożdży, wirusów. Można też nadać produktowi bardziej wyrazisty smak, mocniejszy zapach, aksamitną i jednorodną strukturę.
— Z niecierpliwością czekamy na nowe konkursy — stwierdza Marta Kutyna-Bakalarska — nie tylko te dotyczące prac B+R, ale także gospodarki o obiegu zamkniętym, przechodzenia na odnawialne źródła energii i związane z zamykaniem obiegu wody. Skupiamy się na opracowaniu receptur i technologii wyrobów zgodnych z aktualnymi preferencjami konsumentów, którzy poszukują wyrobów zdrowych, prawidłowo bilansujących dietę i wytworzonych z surowców pochodzenia krajowego, przez lokalnego producenta, aby obniżyć ślad środowiskowy. Ekologia i zdrowy styl życia to fundamenty naszej strategii zrównoważonego rozwoju. To dzisiaj nie tylko moda czy marketing, ale konieczność i odpowiedzialność społeczna każdej organizacji.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie