Reklama

Dieta w łuszczycy

AWAP
06/12/2015 19:47
Łuszczyca to dość poważna choroba skóry. Leczy się ją na bardzo wiele sposobów, niestety łuszczyca jest chorobą dość odporną na wszelkie metody leczenia. Niektórzy mówią wprost – inne choroby skóry leczy się szybciej, łuszczyca wręcz przeciwnie. Znane są przypadki leczenia wieloletniego, bez specjalnych efektów. Co jest najciekawsze – łuszczyca jest chorobą, której przebieg u każdej osoby może być inny i każda osoba może doceniać inne sposoby leczenia.

Wśród metod leczenia łuszczycy, można wymienić szereg metod klasycznych i bardzo dużą ilość metod nietypowych. Bez względu na metodę leczenia łuszczycy, warto pamiętać o działaniach wspomagających leczenie. Jednym z nich jest unikanie stresu, drugim dieta. Często niedoceniana dieta, jest czymś, co w znaczący sposób może pomóc w leczeniu łuszczycy.


Dlaczego to jest istotne?


Łuszczyca jest chorobą skóry, która ma ścisły związek z jej stanem, przemianą materii w organizmie, czy też z dostarczaniem organizmowi istotnych składników mineralnych. Potwierdzone jest naukowo i udowodnione w wielu przypadkach, że odpowiednie odżywianie, w znaczący sposób pomaga w leczeniu łuszczycy, a nieodpowiednie jedzenie może spotęgować jej objawy.


Cel diety


Celem diety w łuszczycy jest przede wszystkim zwiększenie metabolizmu w celu oczyszczenia organizmu. W tym celu należy stosować szereg zaleceń, zmieniając dietę zgodnie z nimi. Co bardzo istotne – dieta na łuszczycę, to dieta, której stosowanie powinno być konsultowane z lekarzem. Należy pamiętać, że choroby skóry, to nierzadko tylko część naszych chorób – jeśli istnieją obok nich inne schorzenia, należy odpowiednio zmodyfikować stosowaną dietę. Nie bez znaczenia jest fakt, iż w przypadku współistnienia niektórych chorób, dieta na łuszczycę, może okazać się nieskuteczna.


Zasady jedzenia


Ogólną zasadą jedzenia w diecie łuszczycowej jest spożywanie pokarmów dość często i w niewielkich ilościach. Wskazana jest poprawa trawienia – warto to zacząć od dokładnego gryzienia przygotowanych pokarmów. Specjaliści piszą wprost – idealna przy łuszczycy byłaby swego rodzaju papka, nie każdy jednak ma czas, by poświęcać się aż tak bardzo by ją przygotować.


Bez względu na to, jakiego rodzaju dietę wybierzemy, warto pamiętać, że nie bez znaczenia jest odpowiednia praca jelit i wypróżnienia. Istotne jest to, by unikać sytuacji powodujących zatwardzenie, nie dopuszczać również do rozwolnienia. W tym celu, oprócz odpowiedniego odżywiania się, należy stosować wskazane leki lub preparaty lecznicze.


Co wolno a czego nie wolno jeść?


W łuszczycy warto jeść produkty które są bogate w kwasy Omega – 3. Występują one między innymi w rybach i owocach morza. Dieta łuszczycowa powinna być również bogata w owoce i warzywa – sałatę, winogrona, marchew, czosnek. Wskazane jest również unikanie niektórych produktów.


Niewskazane jest spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, warto więc zrezygnować z takich produktów jak masło czy margaryna, ale również takich jak tłuste mleko. Jeśli nie możemy lub nie chcemy zrezygnować z produktów mlecznych, warto zdecydować się na spożywanie kefiru lub mleka, ale tylko zsiadłego. Warto ograniczyć tłuszcze nasycone w diecie.


Pieczywo


Warto zdecydować się na spożywanie dobrego, dietetycznego pieczywa. Całkowicie należy zrezygnować z jedzenia białego chleba, w to miejsce wybierając takie pieczywa jak razowe, chrupkie pieczywo i podobne. To jest niezbędne w celu ograniczenia spożywania produktów pszenicznych.


Warto pamiętać, że niektóre z produktów można zastąpić innymi – zamiast masła można z powodzeniem stosować pasztet sojowy a zamiast mięsa czerwonego, delikatne mięso białe – na przykład pierś z kurczaka.


Ważne w diecie łuszczycowej jest również to, co pijemy. Z pewnością należy całkowicie odstawić wszelkie napoje alkoholowe. Wskazane jest również odstawienie herbaty i kawy oraz wielu słodkich napojów o bliżej nieokreślonym składzie. Wskazane jest przestawienie się na wodę. Co istotne – należy jej pić dość sporo – co najmniej 1,5 litra dziennie. Warto spożywać wodę na godzinę przed posiłkiem i godzinę po.


Zbilansowana dieta


Odpowiednio zbilansowana i prawidłowa dieta, daje bardzo pozytywne skutki w łuszczycy i jej leczeniu. Warto pamiętać, by oprócz odpowiednich produktów, dbać o to, by pożywienie dostarczane organizmowi, zawierało odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych elementów, by nie doprowadzać do utraty wagi ciała. Zmiany wagi ciała, są w przypadku łuszczycy niewskazane i mogą przyczynić się do nasilenia objawów chorobowych. Odpowiednia dieta może w łuszczycy bardzo pomóc – nieodpowiednia spotęgować objawy chorobowe.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do