To bardzo charakterystyczny składnik flory otwartych przestrzeni w zasięgu naszych jaworznickich mediów. Jest też gdzie indziej. Uwielbia gleby bogate w wapń i to jest najważniejsza przesłanka dla tych, którzy chcieliby go zobaczyć w naturze.
W tym wypadku najważniejszą zaletą gatunku jest jego przydatność do ozdoby ogrodów. Kwiaty pachną. Jest także rośliną miododajną. Tu i ówdzie podaje się, że jego korzenie gotowane w solonej wodzie można spożywać. Tutaj jednak należy liczyć się z efektem ujemnych kalorii. Znaczy się, więcej ich wydamy na pozyskanie tego posiłku, w tym zbiór z natury niż dostarczymy po spożyciu organizmowi. Jadalne są także nasiona. Osobiście jeszcze nie próbowałem.
I na zakończenie tradycyjna mantra. Co do reszty szukajcie, a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć, jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.
Piotr GrzegorzekJeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie