Reklama

Jak ugotować pyszny kompot z suszu?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
16/12/2021 08:54
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców, zwanego w niektórych rejonach Polski pamułą, choć to ponoć raczej zupa owocowa. Przepis na ten kompot przekazywany z pokolenia na pokolenie wydaje się bardzo prosty. Oto przepis na kompot od jaworznianek.
Najstarszy przepis na kompot z suszu odnaleźliśmy w pochodzącej z 1860 r. książce kucharskiej „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mowa w książce o kompocie z suszonych białych śliwek, moreli, jabłek i gruszek. Przy czym te ostanie należy ”pierwej moczyć w zimnej wodzie”. Dodajemy do gotowanych owoców cukier, kawałek cynamonu,  skórkę cytrynową. I mamy pyszny kompot. To się nie może nie udać.

[vc_facebook]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do