
Kawę nazywa się napojem życia z powodu jej pobudzających właściwości. Sporządza się ją z palonych ziaren kawowca. Jej początki sięgają przełomu trzynastego i czternastego wieku – wówczas to zaczęto wykorzystywać ziarna jako produkt do zaparzania napoju. Kawa z Azji szybko trafiła do Europy, Afryki i Ameryki.
W kawie kryje się kofeina. Kofeina stanowi substancję psychoaktywną, czyli wpływającą na naszą fizyczność i na naszą psychikę, a co za tym idzie uzależniającą. To właściwie kofeina sprawiła, że kawa stała się sławna. Otóż kofeina wpływa pobudzającą i dodaje sił witalnych. Objawia się to między innymi podnoszeniem ciśnienia krwi. Właśnie dlatego kawę pije się zwłaszcza z rana. Niestety kofeina niesie skutek uboczny w postaci wypłukiwania magnezu z organizmu.
Kawa występuje w postaci robusty oraz arabici. Robusta, czyli kawa kongijska, pochodzi z ziaren kawowca kongijskiego. Kawowiec kongijski stanowi 30% upraw spośród wszystkich kawowców. Jego ziarna są mniejsze i mają okrąglejszy kształt. Robusta uchodzi za nieco gorszy rodzaj kawy. Odznacza się ona mniej wyrafinowanym zapachem i smakiem, za to posiada więcej kofeiny, mniej więcej 2,5%. Kawa arabica, czyli kawa arabska, pochodzi z ziaren kawowca arabskiego. Kawowiec arabski stanowi 70% upraw spośród wszystkich kawowców. Jego ziarna są większe i mają owalniejszy kształt. Arabica uchodzi za lepszy rodzaj kawy. Odznacza się bardziej wyrafinowanym zapachem i smakiem, ale posiada mniej kofeiny, mniej więcej 1,5%.
Najlepiej zaparzać kawę nierozpuszczalną, a więc naturalną, niż kawę rozpuszczalną zawierającą wiele chemii. Patrzenie kawy w rzeczywistości nie powinno okazywać się typowym parzeniem, a więc zalewaniem jej w 100 stopniach Celsjusza, bo wówczas traci ona swoje właściwości. Optymalna temperatura wynosi od 85 do 95 stopni Celsjusza, najlepiej trzymać się temperatury 90 stopni Celsjusza, którą czajnik osiąga mniej więcej 3 minuty po zagotowaniu. Nie warto słodzić kawy cukrem, lepiej dodać pasujący do niej cynamon lub wanilię.
Jak już wspomniano, kawa zawiera kofeinę. Warto jednak dodać, że kofeinę zawierają również herbata i yerba mate. A ściślej w kawie znajduje się kofeina, w herbacie znajduje się teina, w yerba mate znajduje się mateina. Kofeina, teina i mateina to trzy substancje, które tak naprawdę nie różnią się niczym poza nazwą ze względu na różne pochodzenie i kilkoma małymi właściwościami. Kofeiny w kawie znajduje się więcej niż teiny w herbacie i mateiny w yerba mate, ponadto najlepiej z nich się ona wchłania. Powoduje to, że kofeina działa silniej niż teina i mateina, bardziej podnosi ciśnienie, ale jednocześnie bardziej wypłukuje magnez i bardziej uzależnia.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie