Reklama

Kawa – specyfika, właściwości, rodzaje

AWAP
27/03/2018 14:27
Picie kawy to nie zwykłe popijanie. Picie kawy to wręcz rytuał. Kawa niewątpliwie stanowi napój, który zyskał renomę jak żaden inny. Poznajmy jej specyfikę, rodzaje i właściwości płynące z zawartej w niej kofeiny.

Napój życia


Kawę nazywa się napojem życia z powodu jej pobudzających właściwości. Sporządza się ją z palonych ziaren kawowca. Jej początki sięgają przełomu trzynastego i czternastego wieku – wówczas to zaczęto wykorzystywać ziarna jako produkt do zaparzania napoju. Kawa z Azji szybko trafiła do Europy, Afryki i Ameryki.


Pobudzająca kofeina


W kawie kryje się kofeina. Kofeina stanowi substancję psychoaktywną, czyli wpływającą na naszą fizyczność i na naszą psychikę, a co za tym idzie uzależniającą. To właściwie kofeina sprawiła, że kawa stała się sławna. Otóż kofeina wpływa pobudzającą i dodaje sił witalnych. Objawia się to między innymi podnoszeniem ciśnienia krwi. Właśnie dlatego kawę pije się zwłaszcza z rana. Niestety kofeina niesie skutek uboczny w postaci wypłukiwania magnezu z organizmu.


Kawa arabica a kawa robusta


Kawa występuje w postaci robusty oraz arabici. Robusta, czyli kawa kongijska, pochodzi z ziaren kawowca kongijskiego. Kawowiec kongijski stanowi 30% upraw spośród wszystkich kawowców. Jego ziarna są mniejsze i mają okrąglejszy kształt. Robusta uchodzi za nieco gorszy rodzaj kawy. Odznacza się ona mniej wyrafinowanym zapachem i smakiem, za to posiada więcej kofeiny, mniej więcej 2,5%. Kawa arabica, czyli kawa arabska, pochodzi z ziaren kawowca arabskiego. Kawowiec arabski stanowi 70% upraw spośród wszystkich kawowców. Jego ziarna są większe i mają owalniejszy kształt. Arabica uchodzi za lepszy rodzaj kawy. Odznacza się bardziej wyrafinowanym zapachem i smakiem, ale posiada mniej kofeiny, mniej więcej 1,5%.


Zaparzanie kawy


Najlepiej zaparzać kawę nierozpuszczalną, a więc naturalną, niż kawę rozpuszczalną zawierającą wiele chemii. Patrzenie kawy w rzeczywistości nie powinno okazywać się typowym parzeniem, a więc zalewaniem jej w 100 stopniach Celsjusza, bo wówczas traci ona swoje właściwości. Optymalna temperatura wynosi od 85 do 95 stopni Celsjusza, najlepiej trzymać się temperatury 90 stopni Celsjusza, którą czajnik osiąga mniej więcej 3 minuty po zagotowaniu. Nie warto słodzić kawy cukrem, lepiej dodać pasujący do niej cynamon lub wanilię.


Kawa kontra herbata


Jak już wspomniano, kawa zawiera kofeinę. Warto jednak dodać, że kofeinę zawierają również herbata i yerba mate. A ściślej w kawie znajduje się kofeina, w herbacie znajduje się teina, w yerba mate znajduje się mateina. Kofeina, teina i mateina to trzy substancje, które tak naprawdę nie różnią się niczym poza nazwą ze względu na różne pochodzenie i kilkoma małymi właściwościami. Kofeiny w kawie znajduje się więcej niż teiny w herbacie i mateiny w yerba mate, ponadto najlepiej z nich się ona wchłania. Powoduje to, że kofeina działa silniej niż teina i mateina, bardziej podnosi ciśnienie, ale jednocześnie bardziej wypłukuje magnez i bardziej uzależnia.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do