Reklama

Najpopularniejsze przetwory owocowe

AWAP
01/05/2016 14:22
Wśród najczęściej spotykanych przetworów owocowych spotykamy przede wszystkim dżemy, marmoladę, powidła, a także konfiturę. Na czym polega produkcja dżemu lub innych konfitur? Poniższy artykuł powinien odpowiedzieć Ci na to pytanie.

Dżem jest przetworem owocowym tworzonym zarówno z części jak i całych owoców. Przygotowuje się go gotując owoce ze spora ilością cukru. W zależności od rodzaju owoców jako zagęszczasz możemy zastosować żelatynę lub pektynę. Jeżeli zastanawiamy się jaka jest różnica pomiędzy dżemem, a konfiturą to przede wszystkim zasadnicze rozgraniczenie występuje jeżeli chodzi o ilość owoców. W dżemie na sto gram cukru przypada około dwadzieścia pięć gram owoców.


Co ciekawe dżemy można przygotować nie tylko z owoców, lecz również z warzyw takich jak marchew, rabarbar, pomidory, czy dynia. Dżem można wykonać poprzez zmieszanie owoców. Łączy się bardzo często maliny, jeżyny, a przede wszystkim agrest i porzeczkę z wiśniami i czereśniami. Sam proces polega na odparowaniu w osobnym garnku małych owoców i przetarciu ich przez sitko, a następnie w postaci musu dodaje się je do pozostałych składników.


Ważne, żeby przed przygotowaniem wszystkie owoce zostały dokładnie umyte, odsączone, pozbawione szypułek, ogonków i pestek. Wiśnie i czereśnie koniecznie wydrylujmy za pomocą odpowiednich do tego akcesoriów. Drobne owoce jagodowe takie jak jagody i maliny jedynie myjemy.


Powidła- z dużą zawartością owoców


Powidła mają bardzo dużą zawartość owoców. Wykonuje się je zazwyczaj ze śliwek, ale można użyć także innych produktów. Do przygotowania około stu gram powideł konieczne jest zużycie stu sześćdziesięciu gram owoców, zatem w finalnym produkcie ich zawartość będzie wysoka. Powidła otrzymuje się poprzez smażenie, w trakcie którego wyparowuje woda. Najczęściej do powideł nie dodaje się cukru, chociaż w przypadku owoców mniej słodkich- można go trochę dodać.


Marmolada- przecier owocowy


Marmolada jest najogólniej mówiąc przecierem z owoców. Dawniej produkt ten otrzymywany był wyłącznie z pigwy, obecnie powstaje z wielu owoców, poprzez przecieranie. Do przygotowania około stu gram marmolady potrzebne jest wykorzystanie stu dziesięciu gram owoców. Spotykamy marmolady miękkie i twarde, różniące się zawartością składników.


Konfitura- tylko z owoców wysokiej jakości


Konfitura  zawiera minimum pięćdziesiąt gram  owoców na sto gram gotowego produktu. Uzyskuje się ją poprzez gotowanie całych i pokrojonych bardzo słodkich owoców o wysokiej jakości. A jedynym stosowanym konserwantem używanym obecnie do przygotowania konfitury jest cukier. Należy pamiętać, żeby owoce wybierane do przygotowania konfitury były dojrzałe, nieuszkodzone, a także, żeby słodkie owoce stanowiły przynajmniej sześćdziesiąt procent składu.



Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do