Reklama

Ostrogowiec czerwony

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
30/06/2022 09:00
Rok 2022 jest między innymi Rokiem Botaniki. Mija bowiem 100 lat od założenia Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Będąc jego członkiem, pozwolę sobie w tym roku przybliżyć więcej gatunków takich naszych zielonych sąsiadów. W trzydziestym pierwszym epizodzie proponuję zapoznać się z ostrogowcem czerwonym – Centranthus ruber z rodziny przewiertniowatych.
Jeszcze kilka lat temu był zaliczany do rodziny kozłkowatych. Roślinę po raz pierwszy spotkałem w Anglii w rejonie Doncaster. Film zrealizowałem w Miejskim Ogrodzie Botanicznym w Zabrzu. Jest tutaj uprawiany.



U nas to nieczęsta ozdoba ogrodów. W Anglii to gatunek zarówno ogródkowy, jak i dziko rosnący. Uprawia się go dla wyglądu i zapachu.



Z natury nasz bohater występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Gdzie indziej, także w Anglii to uciekinier z ogrodów stający się gatunkiem inwazyjnym.



Poza tym dzikie lub zdziczałe rośliny są jadalne. Lekko gotowane liście nadają się do sałatek. Korzenie i zielone części można gotować w zupach. Raczej nie ma on właściwości leczniczych tak jak prawdziwy kozłek lekarski. Te informacje znalazłem w książce Wild Food autorstwa Rogera Phillipsa, którą w 2019 roku nabyłem w Anglii.



I na zakończenie tradycyjna mantra. Co do reszty szukajcie, a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć, jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.

Piotr Grzegorzek

[vc_facebook]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do