
Tak naprawdę to mieszania około 20 różnych związków chemicznych. Zwany jest folacyną (od łac. acidum folicum) lub witaminą B9. Odkryto go już w latach czterdziestych ubiegłego wieku w liściach szpinaku. Stąd jego nazwa. Od folium czyli po łacinie liść.
Kwas foliowy przyda się każdemu, ponieważ zazwyczaj nie dostarczamy go odpowiednio dużo w naszej codziennej diecie. Witamina B9 uczestniczy w procesach krwiotwórczych przy udziale witaminy B12, przy podziale komórek, pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu homocysteiny, której wysokie stężenia prowadzą do rozwoju chorób serca. Homocysteina przy udziale kwasu foliowego rozpada się na cysteinę, która występuje w białkach, a także na metioninę, która tworzy serotoninę, czyli hormon szczęścia. U dorosłych może zapobiegać rozwojowi miażdżycy, ale też co pokazują najnowsze badania wykazuje właściwości antydepresyjne. Uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego jako takiego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz jest elementem powstawania kodu genetycznego.
Natomiast już niewielki niedobór kwasu foliowego prowadzi do nieprawidłowego rozwoju układu nerwowego u poczętego dziecka, niską wagę urodzeniową, a także może zwiększać ryzyko poronienia, niedorozwój łożyska czy inne komplikacje w trakcie ciąży. Zapotrzebowanie na niego w trakcie ciąży może wzrosnąć nawet czterokrotnie!
Każda kobieta, która stara się o dziecko koniecznie powinna wprowadzić do swojej diety odpowiednie dawki kwasu foliowego. Nawet jeśli jeszcze nie planujesz, ale jesteś w wieku rozrodczym warto na wszelki wypadek suplementować witaminę B9. Pierwsze tygodnie ciąży potrafią być na tyle dyskretne, że kobieta nie zorientuje się, że nosi w sobie dziecko. A to właśnie wtedy powstaje zalążek układu nerwowego zwany cewą nerwową. Będąc świadomą zagrożenia przyszłą mamą warto zainteresować się jak przebiega rozwój dziecka w każdym kolejnym tygodniu ciąży.
Wady rozwojowe cewy nerwowej prowadzą do poważnych uszkodzeń płodu w tym bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa czy przepukliny mózgu. Suplementowanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej aż o 70%.
Oczywiście należy również pamiętać, że w pierwszych 6 tygodniach od zapłodnienia zarodek jest niezwykle wrażliwy na czynniki fizyczne i chemiczne. W tym czasie warto zrezygnować z alkoholu, papierosów czy innych używek.
Najlepiej w aptekach. Oczywiście jest to naturalnie występująca witamina, jednak ma niestety tę wadę, że łatwo ulega rozpadowi podczas gotowania i przez działanie światła słonecznego. Duże ilości kwasu foliowego możemy znaleźć w drożdżach, orzechach, warzywach o zielonych liściach czy soi.
Zapotrzebowanie na kwas foliowy u dorosłego człowieka wynosi 100-180 mcg, natomiast u kobiet w ciąży już około 400mcg na dzień. Aby zapewnić sobie wystarczającą dawkę witaminy B9 warto sięgnąć po dedykowane preparaty apteczne takie jak folik mama.
Więcej o kwasie foliowym i kalendarz przebiegu ciąży na stronie: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/przebieg-ciazy/tydzien/1.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie