Reklama

Wyposażenie do lokalu gastronomicznego

AWAP
19/10/2015 06:29
Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to marzenie wielu ludzi. I chociaż zasadniczo nie trzeba spełniać żadnych szczególnych warunków wstępnych, aby móc otworzyć tego typu działalność, to pamiętać trzeba, że podlega ona różnego rodzaju regulacjom prawnym dotyczącym m. in. urządzeń w nim używanych.

Decydując się na własną działalność gospodarczą w sektorze gastronomicznym trzeba wiedzieć, że lokal musi spełniać pewne wymogi określone przepisami prawnymi. Dotyczy to nie tylko wytwarzanej żywności, ale również (co całkiem zrozumiałe) stanu technicznego budynku, jakości wody używanej podczas przygotowywania posiłków, a także – wyposażenia kuchni. Sprzęt do przygotowywania potraw i przechowywania produktów z pewnością zajmie znaczącą pozycję w planowanych wydatkach nowo powstającego lokalu. Jak wyposażyć kuchnię w lokalu gastronomicznym?



Co trzeba kupić?


Podczas poszukiwania odpowiedniego sprzętu do restauracji czy kawiarni w głównej mierze powinniśmy kierować się tym, jakie potrawy zamierzamy serwować naszym gościom. Jeśli więc zakładamy pizzerię to z pewnością będziemy musieli kupić specjalny piec, a w przypadku baru sałatkowego, konieczna będzie między innymi specjalistyczna  krajalnica do warzyw np taka jak http://emaks.pl/krajalnica-elektryczna-do-warzyw-royal-catering-rcgs-550.html


Oczywiście na wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym, niezależnie od tego czy jest to restauracja z tradycyjną polską kuchnią, czy też serwująca dania azjatyckie, składa się również sprzęt uniwersalny. Do przygotowania potraw niezbędne będą stoły robocze i półki wykonane ze stali nierdzewnej, a także chłodziarki, specjalne gastronomiczne zmywarki, oraz taki sprzęt, jak garnki, noże, roboty kuchenne, patelnie czy frytkownice.


Szukaj okazji i oszczędzaj


Ponieważ wyposażenie kuchni w każdym, lokalu gastronomicznym jest jednym z najbardziej kosztownych zadań jakie stają przed każdym początkującym restauratorem, warto poszukać rozwiązań, które pomogą nieco te wydatki zmniejszyć. Jednym z nich jest kupno używanego sprzętu. Z jednej strony może to być ryzykowne – wysłużona lodówka, która przestanie działać to dodatkowe koszty na naprawę, ale z drugiej strony, jeśli poszukamy sprawdzonego sprzętu dobrej firmy, jest to mało prawdopodobny scenariusz. Na zaoszczędzenie pieniędzy pozwoli też z pewnością kupienie sprzętu w hurtowni, gdzie ceny są dużo niższe niż w sklepach detalicznych. Ponadto decydując się na zakup dużej ilości produktów, możemy zazwyczaj liczyć na korzyści w postaci atrakcyjnych rabatów. Rozwiązaniem może też być nabycie wyposażenia bezpośrednio u producenta, jednak trzeba się liczyć z kosztem transportu, który najprawdopodobniej sami będziemy musieli opłacić. Urządzenia gastronomiczne w korzystnych cenach można znaleźć również przeglądając ofertę sklepów internetowych. Ich wadą jest jednak to, że nie będziemy mogli bezpośrednio obejrzeć poszczególnych urządzeń przed ich kupnem.



Jednym z najważniejszych, a może i najbardziej istotnym, czynnikiem wpływającym na popularność restauracji jest z pewnością jakość serwowanych w niej potraw. Wysokiej jakości sprzęt to ułatwienie dla kucharzy, dlatego warto poszukać wyposażenia renomowanej firmy.



Fotografia zgodnie z licencją CC BY 2.0 | Autor fotografii: Manfred Steger

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do