Reklama

Zdrowe odżywianie bez tajemnic

AWAP
13/08/2015 08:00
Ostatnimi czasy ogromną popularnością cieszy się promowanie zdrowego stylu życia. Przekłada się to na wzmożoną aktywność fizyczną, chwalenie się efektami ćwiczeń na portalach społecznościowych oraz oczywiście odżywianie. To ostatnie bywa szczególnie wykorzystywane na rynku, gdzie nie brakuje coraz to nowszych knajpek serwujących jeszcze zdrowsze jedzenie. Nie wiadomo, ile czasu taki trend utrzyma się na topie, jednak bez względu na jego przemijalność można stwierdzić, że wzrasta w nas świadomość tego, co jemy i potrzeba wybierania tylko tego, co wartościowe. Jeśli zatem zależy Ci na zmianie swoich dotychczasowych nawyków i chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowego odżywiania, warto zapoznać się z kilkoma istotnymi poradami.

Jedz regularnie


Regularne odżywianie jest kluczowe w każdej diecie – niezależnie od tego, czy chcemy schudnąć, czy może zwiększyć masę mięśniową. Zaleca się, by jeść częściej w mniejszych porcjach. Dzięki temu przestajemy odczuwać głód, bo zanim się pojawi, jemy kolejny posiłek. Z tego względu lepiej wcześniej przygotowywać sobie posiłki do podgrzania (niekoniecznie w mikrofali) w pojemnikach. Choć wymaga to nakładu czasu, unikniemy później kłopotliwej sytuacji, w której kupimy niezdrowego „gotowca”.

Dbaj o różnorodność posiłków


„Zdrowa żywność nie musi być nudna – dzięki zbilansowanej, pełnej wartościowych składników odżywczych diecie, każdy miłośnik jedzenia będzie usatysfakcjonowany jakością dietetycznych posiłków” (cyt. http://www.warszawskidzien.com/). Warto zatem eksperymentować – próbować nowych dań lub udoskonalać te, które już znamy, przez „przerobienie” ich na zdrowe. Zamiast gotowych przypraw możemy przecież stosować aromatyczne zioła, a smak potraw podkreślać orzechami czy oliwą. Dzięki temu nawet zwykłe warzywa na parze staną się pyszną przekąską.

Unikaj chemii


W dobie GMO i faszerowania żywności sztucznymi substancjami jest to dość trudne, jednak nie musi oznaczać popadania w paranoję. Chodzi raczej o to, byśmy zwracali uwagę na skład danego produktu. Dobry przykład może stanowić tutaj keczup – ten wysoko przetworzony produkt często jest dodatkiem do jedzenia (np. na kanapce), a w rzeczywistości jego mała ilość sprawia, że przekraczamy dzienne zapotrzebowanie na sól i cukier. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, wszelkie gotowe sosy, dania instant ze słoika czy fast foody muszą odejść w zapomnienie.

Jakie składniki są najważniejsze?


Jeśli chodzi o prawidłowe żywienie, często łatwiej powiedzieć, czego nie jeść i unikać, zamiast odpowiedzieć wprost, co jest dla naszego zdrowia korzystne. Można by odnieść to do chudego mięsa, które uchodzi za zdrowe i niezbędne w diecie, jednak również może być nasycone substancjami chemicznymi, mającymi podtrzymać świeżość. Jedzone codziennie może przyczynić się do niestrawności, a na dłuższą metę także reumatoidalnego zapalenia stawów czy cukrzycy. Z kolei owoce są lepsze niż sztuczne słodycze, ale również zawierają cukier. Niezależnie od diety, jaką preferujemy, najlepiej, aby budulcami naszego codziennego jadłospisu były przede wszystkim świeże warzywa, kasze, tłuste ryby bogate w kwasy Omega 3 i chudy nabiał.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do