Reklama

Jak przygotować idealne mięso do spaghetti? Najlepsze dodatki do makaronu i jego wartości odżywcze

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
10/11/2021 00:49
Spaghetti to jedno z najczęściej przygotowywanych dań na obiad lub kolację. Do spaghetti można dodać różne rodzaje mięsa, na przykład drobiowe lub wieprzowo-wołowe. Jak przygotować idealne mięso do spaghetti i na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów składników do dania?

Jakie mięso wybrać na spaghetti?


Do spaghetti najlepiej wybrać mięso mielone, chociaż równie dobrze można postawić na mięso pokrojone w kostkę. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji i ulubionego sposobu przyrządzania potraw.

Mięso drobiowe


Mięso drobiowe to świetny wybór dla osób, które cenią lżejsze potrawy i ciekawe połączenia takie jak kurczak z makaronem i brokułami, albo indyk ze spaghetti i grzybami. Mięso drobiowe jest znacznie chudsze niż to wołowe lub wieprzowe. Cechuje się więc ono obniżoną zawartością tłuszczu, a przy tym zawiera sporo białka. W zależności od rodzaju mięsa, ilość protein sięga od 18 do 25%, a więc jest to dosyć dużo. Do spaghetti idealnie może sprawdzić się pokrojona w paski lub kostkę pierś z indyka, albo też zmielone mięso z kurczaka.

 

[caption id="attachment_236211" align="aligncenter" width="640"] Ingredients for making spaghetti bolognese: minced meat, italian pasta, onions and tomato sauce over white texture background. Top view, flat lay. Copy space[/caption]

Produkty drobiowe od Hańderka można znaleźć w sklepach marki Hańderek.

Mięso wieprzowo-wołowe


Mięso wieprzowo-wołowe często stosowane jest do spaghetti bolognese. Ten rodzaj mięsa zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso drobiowe, a jednocześnie trochę mniej białka. Warto pamiętać o tym, że nie należy spożywać w nadmiarze wołowiny i wieprzowiny, ponieważ te gatunki mięsa są ciężkostrawne i zawierają sporo cholesterolu.

[caption id="attachment_236212" align="aligncenter" width="640"] Spaghetti with meatballs in tomato sauce and parmesan cheese in an iron pan over textured background. Top view.[/caption]

Jak przygotować idealne mięso do spaghetti?


Najczęściej do spaghetti używane jest mięso mielone. Warto zdecydować się na zakup produkty wysokiej jakości, przygotowanego zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Szeroki asortyment można znaleźć tutaj: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek - pyszne wędliny i mięso najwyższej jakości

[caption id="attachment_236213" align="aligncenter" width="640"] Loving couple in a restaurant celebrating Valentine day. Make a reservation for Valentine celebration concept[/caption]

Świetnie sprawdza się prosta metoda nadawania mięsu smaku. Najpierw na rozgrzanej oliwie warto zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie do takiej mieszkanki dodać dobrze doprawione mięso mielone. W międzyczasie można zagotować makaron i zrobić sos (na przykład bolognese lub pomidorowy). Całość wystarczy tylko ze sobą połączyć, opcjonalnie posypać mozzarellą (lub innym serem) i powstanie wyjątkowo smaczne danie obiadowe.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do