W ramach rozmów o chorobach cywilizacyjnych XXI wieku odbyło się spotkanie poświęcone zasadom zdrowego żywienia.
Małgorzata Przyjemska zwracała uwagę między innymi na to, że dieta powinna być dostosowana zarówno do naszego zdrowia jak i celów, jakie chcemy osiągnąć. Przypominała słuchaczkom o tym, jak ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, a często o tym zapominamy.
– Kiedyś było coś takiego jak piramida żywienia, dziś funkcjonuje to jako talerz zdrowego żywienia. Jego połowa to przede wszystkim warzywa, w tym strączkowe, a także owoce. Jedną czwartą talerza powinny zajmować produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, jak grube kasze (np. pęczak), razowy chleb czy brązowy ryż. Ostatnia ćwiartka to produkty białkowe – ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, nabiał oraz w mniejszych ilościach chude mięso, a także orzechy – wyjaśniała podczas spotkania.
To także okazja do rozmów i zwracania uwagi na sam sposób przygotowywania posiłków. Klub „To i owo” zrzesza około 160 osób, które uczestniczą w różnych warsztatach i spotkaniach. Zdrowie to temat jednego z nich.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie