Reklama

Co jeść, a czego unikać? Kolejne porady dla seniorów w klubie „To i owo”

W ramach rozmów o chorobach cywilizacyjnych XXI wieku odbyło się spotkanie poświęcone zasadom zdrowego żywienia.

Małgorzata Przyjemska zwracała uwagę między innymi na to, że dieta powinna być dostosowana zarówno do naszego zdrowia jak i celów, jakie chcemy osiągnąć. Przypominała słuchaczkom o tym, jak ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, a często o tym zapominamy.

– Kiedyś było coś takiego jak piramida żywienia, dziś funkcjonuje to jako talerz zdrowego żywienia. Jego połowa to przede wszystkim warzywa, w tym strączkowe, a także owoce. Jedną czwartą talerza powinny zajmować produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, jak grube kasze (np. pęczak), razowy chleb czy brązowy ryż. Ostatnia ćwiartka to produkty białkowe – ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, nabiał oraz w mniejszych ilościach chude mięso, a także orzechy – wyjaśniała podczas spotkania.

To także okazja do rozmów i zwracania uwagi na sam sposób przygotowywania posiłków. Klub „To i owo” zrzesza około 160 osób, które uczestniczą w różnych warsztatach i spotkaniach. Zdrowie to temat jednego z nich.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 07/12/2025 18:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do