
Mówi się, że herbata to napój narodowy Polaków. Nasz kraj zajmuje 3 miejsce w Europie pod względem ilości spożywanej herbaty każdego roku. Herbata jest idealna zarówno na ciepłe, jak i zimne dni. Stanowi wspaniałe uzupełnienie śniadań i kolacji, jest także świetnym pretekstem do spotkań ze znajomymi. Najpopularniejsze gatunki, po jakie sięgamy każdego dnia to herbata czarna, zielona, pu-erh oraz biała. Kolor każdej z nich wynika z procesów przetwarzania liści, które we wszystkich przypadkach pochodzą dokładnie z tej samej rośliny. Sprawdź, jak wygląda produkcja herbat dostarczanych do sklepu Czajownia.pl.
Zacznijmy może od wszystkim dobrze znanej, klasycznej czarnej herbaty. Gatunek ten otrzymywany jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, oksydacji i suszenia. Liście z drzewa herbacianego najczęściej zbiera się ręcznie, a czas zbioru zależy od klimatu, w jakim uprawiana jest herbata. Najważniejszym z wymienionych wyżej procesów jest suszenie, które pozwala zatrzymać przebiegające procesy w odpowiednim momencie, dzięki czemu czarna herbata zachowuje wspaniały smak i aromat, a także właściwości zdrowotne.
W odróżnieniu do herbaty czarnej, zielona herbata powstaje z liści, które od razu po zerwaniu liści z drzewa zostają one poddane procesowi suszenia. Skutkiem tego działania jest zachowanie w liściach zielonej herbaty więcej cennych dla organizmu składników odżywczych. Jest ona też delikatniejsza w smaku, dlatego jest dobrym zamiennikiem dla osób, dla których smak czarnej herbaty jest zbyt gorzki bądź cierpki.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie