Reklama

Jak powstaje herbata?

AWAP
20/03/2018 05:23

Mówi się, że herbata to napój narodowy Polaków. Nasz kraj zajmuje 3 miejsce w Europie pod względem ilości spożywanej herbaty każdego roku. Herbata jest idealna zarówno na ciepłe, jak i zimne dni. Stanowi wspaniałe uzupełnienie śniadań i kolacji, jest także świetnym pretekstem do spotkań ze znajomymi. Najpopularniejsze gatunki, po jakie sięgamy każdego dnia to herbata czarna, zielona, pu-erh oraz biała. Kolor każdej z nich wynika z procesów przetwarzania liści, które we wszystkich przypadkach pochodzą dokładnie z tej samej rośliny. Sprawdź, jak wygląda produkcja herbat dostarczanych do sklepu Czajownia.pl.


Czarna herbata

Zacznijmy może od wszystkim dobrze znanej, klasycznej czarnej herbaty. Gatunek ten otrzymywany jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, oksydacji i suszenia. Liście z drzewa herbacianego najczęściej zbiera się ręcznie, a czas zbioru zależy od klimatu, w jakim uprawiana jest herbata. Najważniejszym z wymienionych wyżej procesów jest suszenie, które pozwala zatrzymać przebiegające procesy w odpowiednim momencie, dzięki czemu czarna herbata zachowuje wspaniały smak i aromat, a także właściwości zdrowotne.


Herbata zielona

W odróżnieniu do herbaty czarnej, zielona herbata powstaje z liści, które od razu po zerwaniu liści z drzewa zostają one poddane procesowi suszenia. Skutkiem tego działania jest zachowanie w liściach zielonej herbaty więcej cennych dla organizmu składników odżywczych. Jest ona też delikatniejsza w smaku, dlatego jest dobrym zamiennikiem dla osób, dla których smak czarnej herbaty jest zbyt gorzki bądź cierpki.


Herbata Pu-Erh

W Polsce błędnie nazywana herbatą czerwoną, prócz procesów wymienionych dla herbaty czarnej przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Ciekawostką jest, że herbata pu-erh może leżeć nawet do 50 lat. Mówi się, że jest jak wino – im starsza tym lepsza. Wywiera korzystny wpływ na zdrowie, wspomaga odchudzanie. Jej charakterystyczną cechą jest ziemisty aromat i słodki smak.

Herbata biała

Powstaje ze zbieranych na wiosnę młodych pączków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Krzewy, z jakich pochodzą, czasami są chronione przed słońcem, by zapobiec wytwarzaniu się chlorofilu w roślinie. W momencie, gdy zebrane pączki zwiędną, poddawane są procesowi suszenia. Biała herbata to jeden z najdroższych gatunków herbat w Polsce. Jej cena waha się (w zależności od gatunku) od 30 do ponad 100 zł za 100 gram suszu.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do